Ağaç dikmek ile ilgili birçok Ayet ve Hadis bulunmaktadır. Ağaç aynı zamanda İnsanlar için yaşamsaldır. Bu nedenle ağaç dikmek, hem insanlar için hem de diğer canlılar için önemli ve gereklidir. Tarihimiz boyunca ağaç türkler için oldukça önemli bir yer tutmuş, simgeleşmiştir. Bunun en güzel örnekleri geleneksel motiflerimizde, hatta mezarlıklarımızdaki işlemelerde görülmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizin de birçok yerinde her doğan bebek için ağaç dikme uygulamaları yapılmaktadır. Kimi yerlerde bu iş belediyeler tarafından yapılıp bebek sahiplerine mesaj yolu ile bilgi verilirken, kimi yerlerde doğan bebeğin ailesine verilen fidanın belirli bir yere dikilmesi istenmektedir. Ayrıca her ağacın yerini gösteren bir sertifikanın da verilmesi uygulamaları yaygınlık göstermektedir.

Belediye, Kaymakamlık, Nüfus Müdürlüğü, Kent Konseyi ve Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlar arasında sağlanabilecek koordinasyon ile bu proje çok rahat gerçekleştirilebilir. Bu tür sosyal sorumluluk projelerine herkesin sahip çıkması gereklidir. Sonuçta bu tür projeler geleceğimizin inşa edildiği projelerdir.

Her yıl için farklı bir bölge seçilebileceği gibi, ağaç türleri de bölge ikliminin ve diğer şartların değişkenliğine göre farklılık gösterebilir. Yapılan değişik uygulamaların bazılarında meyve ağaçları (erik, kiraz, şeftali, armut, badem, narenciye vs) seçilirken bazı uygulamalarda uzun ömürlü ve meyve vermeyen ağaçlarda tercih edilebilmektedir. Hatta bazı uygulamalarda ağaç dikilen bölgeler belirli bir süre çevrede yaşayan köylüler tarafından tarım amaçlı (kavun, karpuz, üzüm, sebze gibi) kullanılabilmektedir. Böylece çevrede yaşayan kırsal nüfus için de önemli bir gelir kaynağı oluşacaktır. Bu tür projelerin önemli bir ayağı da kırsal kalkınmadır.

Ağaçlar gelişip büyüdükçe doğan bebekler ve aileleri gelip ağaçlarını görebilecek, onların bakımlarını yapabilecek, meyve türünde ağaçlar dikildi ise meyvelerini yiyebilecektir. Uzun ömürlü ağaçlar dikildiyse doğan bebeğin torunları bile bu ağaçları gelip görebilecektir. Belki de bu hatıra değeri yüksek ağaçların altında piknik bile yapabileceklerdir. Bu durum ise yok olmaya başlamış kişiler arası bağlılığı olumlu yönde etkileyecektir.

Sağlıklı ve güzel bir çevre oluşturmak, kişilerde çevre bilinci ve ağaç sevgisi oluşturabilmek, ulusal değerlerimize sahip çıkılmasının sağlanması için bu tür projeler önemli ve gereklidir. Böylece fidan dikme bilinci oluşacak ve dikilmiş fidanlara da sahip çıkılacaktır.

Doğan her çocuk dikilen ağaçla birlikte büyüsün, yaşasın. Tarihimizde önemli bir simge olan hayat ağacı gibi dallanıp budaklansın. Ağacın büyümesi ile çocuğun büyümesi arasında bir bağ kurulsun. Mutluluklarımız pekişsin. İnsan hayatının devamının ağaçlara bağlı olduğu anlaşılsın. Çevre korunsun, bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılsın. Yeni nesil insanlarla birlikte yeni nesil ormanlar oluşsun. Artık kimse “dikili bir ağacım bile yok”, demesin.

Kim bir fidan diker veya ekin eker de bundan insanlar ve kuşlar faydalanırsa bunlar onun için hayır ve berekettir. (Hz. Muhammed SAV)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA