2014 yılında kurulan Efeler Belediyesi’nin ilk Kültür Müdürü Veli Yalçın, kendi ifadesiyle haksız yere görevden alındıktan sonra Facebook ortamında 21 gün “Efeler Belediyesi’nde Yaşadıklarım”, adı altında paylaşımlarda bulundu. Bu paylaşımlarda ciddi bilgiler var. Bunlar doğruysa belediyemizde ciddi sorunlar var gibi görünüyor. Yok, bu ithamlar doğru değilse söylenen kişi hakkında dava açılması gerekiyor. Bu yazıyı kaleme almadan iki gün önce kendisine dava açılıp açılmadığını sorduğumda; “hayır” dedi.

Yazdıklarından bazılarının satır başlarına birlikte bakalım.

Öncelikle Alevi Derneği Başkanlığı yapan birisinin, bu dernek tarafından otobüs talebine verilen olumsuz yanıt ve söyledikleri beni şaşırttı. Demek ki belirtilen kişi derneği kendi çıkarları için basamak olarak kullanmış.

Aydınpost olarak ortaya çıkarılan “Çeştepe halı sahası” olayının detaylarını yazmış. Yine aynı başkan yardımcısı olayı kapatmak için eski tarihli bir yazı yazılmasını istemiş. Bu olayın sorumluları muhakkak bellidir. Acaba bu kişiler için belediye tarafından ne gibi yaptırımlar oldu?

Basın bölümünün bastırıp daha sonra yaktığı takvim olayı ise tam evlere şenlik. Nasıl olur da takvimler son onay alınmadan bastırılır ve beğenilmeyince yakılır? Veli Yalçın 500 takvim demiş, konuyu araştırdım, elli bin cep takviminin yakıldığı iddiasına ulaştım. Sayı böyle ise, tek kelimeyle yazık.

Ramazan kolileri ve iftar yemekleri ile yazdıkları yenilir yutulur cinsten değil. Bir belediye meclis üyesinin bu işleri organize etmesi, tanıdığı bir firma ile çalışması oldukça manidar geldi bana.

Jeotermal konusu da oldukça ilginç geldi bana. Aydın halkı durumdan muzdaripken, belediyenin teşvik edercesine tapu ücretini 26 kat indirmesi, karşı duruş sergileyenlere tavır koyması, oldukça enteresan olaylar. Ama şu unutulmamalıdır ki, jeotermal konusunda halkın sağlığı ile oynayanları tarih yazacaktır.

Umurlu Erik Festivali ile ilgili yazılanlar için uygun kelimeleri bulamıyorum. Hakikaten tam bir festivalmiş. Plan, program hak getire. İşler tam bir curcuna. Vay halimize. Kuyucular Festivali de öyle olmuş.

Veli Yalçın görevden alındıktan aylar sonra, neredeyse kendi zoru ile hakkında soruşturma açılmış. Bu soruşturmanın sonucunu bende merak ettim. Veli yalçın’ın suçu neymiş? Bu suç ile görevden alınma arasında denge var mı? Soruşturma sonucunda aldığı ceza var mı? Yoksa Veli Yalçın yazdıklarında haklı mı?  

Yazılanlar çok. Bunlardan anladığımız, geçen hafta yazdığım gibi belediyemiz iyi yönetilmiyor. Birçok olayda hep aynı kişiler başrollerde. Liyakat yerine başka şeyler belediyede ön plana çıkmış gibi görünüyor. Bu şekilde başarılı işlere imza atılması oldukça zor.

Yeri gelmişken Veli Yalçın’ın yazdıklarından yola çıkarak bende buradan soruyorum.

Yasa gereği yapılması gereken kadın sığınma evi neden yapılmıyor? Down sendromlu çocuklar için yapılması düşünülen çalışma neden yapılmıyor? Aile, kadın, çocuk ve engellilere dönük danışma merkezleri neden açılmıyor? Şehir tiyatrosu açmak bu kadar zor mu? Kitap fuarı yerine incir güzeli seçmek doğru mu? Kreş açmayı neden düşünmüyorsunuz? Bültenlerinizde reklam yerine neden halkı bilgilendirici bilgiler vermiyorsunuz? Vs. vs. vs.

Son olarak şunu söylemeliyim. Konu ile ilgili olarak Veli Yalçın ile yaptığım görüşmelerden sonra araştırmalar yaptım. Elde ettiğim bazı iddialar Veli Yalçın’ın yazdıklarını gölgede bırakacak türden. Farklı kaynaklardan duyduğum bu iddialar umarım doğru değildir.

Kendi halinden memnun yönetici, yalnızca başkanlık eder. (Waterman)