Efeler Belediyesi kurulalı henüz üç yıl olmamışken tarihe sahip çıkan, tarihi yaşatmak için çaba harcayan bir belediye profili çiziyor. Tarih toplumun ortak hafızasıdır. Tarih geçmişi anlatmakla kalmaz, geleceğimize de yön verir. Bu nedenle tarihi yapıları ve değerleri korumak ve yaşatmak kent hafızası ve kent kimliği için çok önemlidir. Dünya ölçeğinde bakıldığında en önemli turistik kentlerin ortak özelliği tarihlerine sahip çıkmalarıdır.

Efeler Belediyesi bazı binaları satın alarak, bazı binaları da restore ederek kentimize kazandırmak için çalışmaktadır. Bu çalışmalar ile kazanılan yapıları da halkın kullanımına sunarak kente kazandırmaktadır. Kullanıma açılmayan tarihi yapılar giderek körelmekte ve zamanın acımasız etkilerine maruz kalmaktadır. Bu nedenle kente kazandırılan eserlerin kullanıma açılması son derece önemlidir.

Saklıbahçe olarak adlandırılan yer Hilmi Aydınçer Konağıdır ve kiralama yolu ile halkın kullanımına açılmıştır. 1933 yılında yapılan bina koruma altındadır ve tapu kaydına kamulaştırma kaydı düşülmüştür. Geniş bahçesi ile kafeterya olarak hizmete açılmıştır.

Milli Aydın Bankası olarak bilinen yer Aydın Belediyesi tarafından kamulaştırılmış ve hizmete açılmıştır. Büyükşehir Kanunu ile yapılan mal paylaşımında Efeler Belediyesi’ne tashihen devir olunmuştur.20. yy’ın ilk yarısına tarihlenen iki katlı yapı; sergi salonu, konferans salonu ve kültür sanat çalışmaları için kullanılmaktadır.

1928 yılında yapılan Hasanefendi Kültür Sanat Merkezi Efeler Belediyesi tarafından satın alınarak restore edilmiştir. Bir yıldan fazla süredir kültür ve sanat çalışmalarına ev sahipliği yapan bina iki katlı ve bahçelidir.

Yine 19. Yy’ın birinci yarısına tarihlenen Efeler Konağı Büyükşehir Kanunu neticesinde Efeler Belediyesi’ne tahsisen devir olmuştur. Devir alınan bina için GEKA desteği ile hemen restore çalışmalarına başlanmış ve kısa sürede tamamlanmıştır. Bina ile bitişik bulunan başka bir tarihi ev ise Efeler Konağı’nın restorasyonu esnasında Efeler Belediyesi tarafından satın alınmış ve binanın restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Adı geçen bina Efeler Konağı ile birlikte yıl içinde kadınlara meslek edindirme ve turistik amaçlı olarak hizmete açılacaktır.

Yine Efeler Belediyesi tarafından iki yıl önce satın alınan Abalıoğlu Konağı döneminin en önemli konut projelerinden birisidir. Restorasyon çalışmaları devam eden iki katlı ve geniş bahçeli binanın da bu yıl hizmete alınması planlanmaktadır. Bu bina ile ilgili olarak dört yıl önce Eğitim Müzesi çalışması yapılmıştı. Bu çalışma Efeler Belediyesi eski basın müdürü ile benim tarafımdan yürütülmüştü. Konu ile ilgili olarak daha sonra geniş bir yazıyı kaleme alacağım.

Yine Efeler Belediyesi’ne tashihen geçen Memiş Ağa Konağı için çalışmalar yenice başlamıştır. Tıpkı Rum Hamamı’nda olduğu gibi müze denetiminde kazı çalışmaları tamamlanmış, restorasyon projesi çalışmaları devam etmektedir. Projelerin tamamlanması ile çalışmalar devam edecektir. Binalar da restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kullanıma açılacaktır.

Efeler Belediyesi sorumluluk bölgesindeki tarama çalışmalarına devam etmektedir. Restorasyon ve kullanıma açma çalışmaları bu binalarla sınırlı kalmayacak ve projelerin devamı gelecektir. Ancak üzerine daha büyük görevler düşen Büyükşehir Belediyesi’nden de benzer çalışmalara bir an önce başlamasını bekliyoruz. Çünkü Büyükşehir Belediyesi envanterinde çok sayıda bina ve devam eden projeler var. Gümrükönü Hanı projesi gibi.

Önümüzdeki haftalarda burada adı geçen binalar ve bu binalarda yapılan çalışmalar hakkında daha ayrıntılı yazıları kaleme alacağım. Ayrıca Aydin İli genelinde pek tanınmayan ören yerleri ve tarihi yapılar hakkında da yazıları kaleme alacağımı tarih meraklılara şimdiden haber vermek isterim.

Dipnot; Büyükşehir Belediyesi Mal Paylaşımları ile açmış olduğu davayı kazanmış görünüyor. Bundan sonra yeni süreç başlayacaktır. Bilginize.

Tarih, milletlerin tarlasıdır. Her toplum, geçmişte bu tarlaya ne ekmişse, gelecekte onu biçer. (Voltaire)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA