Değerli Aydınlılar,

Geçen yazımızda Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclisinin oy çokluğu ile aldığı karar gereği Aydın’da su ücretlerine yüzde 28-45 oranlarında zam yapılmış ve bunun gerekçesi olarak da Aydın BŞB Başkanı dolar kurundaki artışı göstermişti.

Tabi bu haberi alan Efeler Belediyemiz “bizim neyimiz eksik!” diye düşünmüş olacak ki katı atık ücretlerine yüzde 30 oranında zam yaptı. Zam gerekçesi ise “Asgari Ücrette” meydana gelen artış. Makul bir gerekçe olarak gözükebilir. Ancak bazı hususları hatırlatmakta yarar görmekteyiz. Şöyle ki

1-27/10/2010 tarih 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 23/1 maddesinde yer alan “2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesinde belirlenen idarelerce ve belediye meclisince atık su ve evsel katı atık tarife ücretleri kararı alınmadan önce halkın önerilen tarifeler ve esasları hakkında bilgilendirilmesi, görüş ve önerilerinin alınması maksadıyla ücretlerin hangi esaslar çerçevesinde belirlendiğini, hangi ana maliyet kalemlerinin dikkate alındığını, geçmiş yıllardaki maliyetleri, planlanan yatırım programını ve önerilen tarifeleri içerecek bir rapor hazırlanır.”

2-Raporun hazırlanmasında 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümleri, Atık su Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte yer alan düzenlemeler ve Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Kılavuzdaki açıklamaları esas alınmıştır.

3-Rapor Belediyenin İnternet sitesinde ve yerel gazetelerde yayınlanacaktır. Raporun yayınlandığı tarihten itibaren 21 gün süreyle halkın ve ilgili kuruluşların görüş ve önerilerinin alınmasını sağlamak amacıyla internet sitesinde bir menü oluşturulacak/ tarife raporunda belirtilen mail adresine halkın ve ilgili kuruluşlarının görüşlerini iletmesi sağlanacaktır.

4- Evsel atık miktarının hesaplanmasında Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde yapılan “Evsel Atık” anımı dikkate alınmıştır. Konutlardan ve işyerlerinden alınan Çevre Temizlik Vergisi’nin bu Raporda yer alan Toplam Sistem Maliyetinden mahsup edileceği öngörülmüştür. Ayrıca maliyet unsurları KDV dâhil hesaplandığı için evsel katı atık tarifesinde belirlenen tutarlarda KDV dâhil tutarlardır.*

2015 rakamlarına göre Efeler ilçesi su abonesi sayısı 100 bin civarında. İlçe bazında toplam abone sayısı ise 549 bin 446.(Aydın Aski 2015 yılı faaliyet raporu). Konutlar Diğer Ticarethaneler Hastaneler Lokantalar– Market Pazaryerleri, Okullar, Oteller,  Bürolar Kamu Binaları,  Sanayi kuruluşları. Mesken ve işletmelerin her biri için ayrı hesap gerekiyor.

Şimdi soralım. Efeler ilçesindeki abonelerin niteliği nedir? Efeler Belediyesi yönetmelik maddesine göre bir rapor hazırladı mı? Hazırladıysa nerede olduğunu bilen var mı? Böyle bir rapor hazırlandıysa Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Kılavuzdaki açıklamaları esas alınmış mıdır? Bu  rapor Efeler Belediyesi internet sitesi ve yerel gazetelerde yayımlanmış mıdır? Böylece halkın görüş ve önerileri dikkate alınmış mıdır?Hesaplamalar yapılırken Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde yapılan “Evsel Atık” anımı dikkate alınıp Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) hesaptan düşülüp KDV ücrete dahil edilmiş midir? Edilmişse şu anda KDV neden ayrı tahsil edilmektedir?

Bunları bilmemiz lazım ki bir karşılaştırma yapabilelim ve yanlışlık var mı yok mu görebilelim, görüş beyan edebilelim. Biz bu hesabın nasıl yapıldığını bilemiyoruz, bunu da “cehaletimize veriniz”. Ancak üç-beş kişi toplanıp katı atık ücretlerini belirlediyseniz bu ücretin hesabının Efeler için nasıl yapıldığını mahkemede dinlemek (veren olursa)  epey eğlenceli olur kanaatindeyiz!

*Manisa Şehzadeler belediyesi 2015 katı atık raporu.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!