“Erdoğan, boş değil, akıllı adam gibi görünüyor”

NEWSWEEK dergisi, son sayısında Morgan Stanley Asset Management Yükselen Piyasaları Müdürü Ruchir Sharma imzalı bir makale yayımlandı. “Kriz Neden Var Olan Bazı İktidarlar İçin İyidir?” başlıklı makalede Endonezya"nın, kriz fırtınası için iyi hazırlanmış olan büyük, yoksul ülkelerde iktidardaki partilerin galibiyetinin son örneğini oluşturduğunu belirterek, “Onların büyük ve sorumsuz mukabilleri o kadar şanslı değil” değerlendirmesi yapıldı.

1929 krizinden bu yana en büyük küresel daralmanın, birçok kalkınmakta olan ülkede iktidardaki siyasi liderlerinin konumunu tehlikeye sokmadığı gibi bunun tam tersinin yaşandığı kaydedilen makalede dünyadaki küçülmeye rağmen Asya, Latin Amerika ile Doğu Avrupa"nın bazı ülkelerinde iktidardaki partilerin çok az ayaklanma işaretleri ile karşılaştığına dikkat çekildi. Sharma, Hindistan ve Endonezya"da son seçimlerin sonuçlarına da işaret ettikten sonra 1990 yılların çoğunda ve 2000 yıllarının başlarında birçok yükselen piyasanın istikrarsızlık, bankacılık sorunları, enflasyon ve göreli olarak düşük büyüme ile mücadele ettiğini kaydederek şunları yazdı:

Brezilya ve Türkiye örneği

“Bütün bunlar, iktidardaki sınıfa karşı bir gücenme yarattı ve Brezilya"daki Luiz İnacio Lula da Silva"dan Türkiye"deki Recep Tayyip Erdoğan"a kadar yeni bir tür popülist liderlerini ortaya çıkarttı.”

Bu yeni liderlerin, ilk başta küresel piyasaları korkutmuş ise de ılımlı reformları yaptıkları, ticareti güçlendirdiklerini, yabancı yatırımcıları olumlu karşıladıklarını ve her şeyden çok finansal istikrara odaklandıkları kaydedilen makalede bunun sonucunda bu liderlerin küresel ekonominin büyüdüğü yıllardaki olumlu ortamdan yararlandığı, döviz rezervlerini büyüttüğü ve mali pozisyonlarını sağlamlaştırdığı vurgulandı. Böylece bugün bu liderlerin, küresel daralmayla mücadele için gerekli paralarının bulunduğu, ekonomileri teşvik için önemli harcamalar yapabildikleri de ifade edilen makalede “Yani, akıllı adamlar gibi görünüyorlar, boş gibi değil” denildi. - hürriyet