İstanbul’da Kredi Yurtları Kurumu Müdürlüğü’ne bağlı olan Edirnekapı Öğrenci Yurdu ile Kadırga Öğrenci Yurdu karma yapıdan çıkartılarak kız ve erkek öğrenci yurtları olarak ayrıldı. Edirnekapı’da kalan erkek öğrenciler Kadırga’ya alınacağını öğretim döneminin başlamasına günler kala öğrendi. Değişikliğin gerekçesi olarak kurumlara başvuran öğrencilere bilgi verilmedi.
Öğrencilere haber bile vermediler
Yaklaşık 600 kız 600 erkek öğrencinin kaldığı Edirnekapı ve Kadırga karma öğrenci yurtlarının sadece erkek ve sadece kız yurdu olarak devam etmesinin kararından öğrenciler bilgilendirilmedi. Öğretim döneminin kapanmasıyla Temmuz ayının 11’inde öğrencilerden, “tadilat yapılacak” gerekçesiyle yurdun boşaltılması istendi. Ancak öğrenciler “tadilat” gerekçesiyle ayrıldıkları Edirnekapı Öğrenci Yurdu’nun karma biçimden çıkartılarak sadece erkek öğrenci yurdu olarak hizmetine devam edeceğini ise yurtlarına geri dönmek istediklerinde öğrenmek zorunda kaldılar.

Erkek yurdu oldu ama kız öğrenci nakilleri alınıyor
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu henüz konuya ilişkin gerekçe belirtmediği gibi açıklamada da bulunmazken birçok öğrenci yapılan değişiklikten habersiz. Ayrıca YURTKUR’un duyurduğu nakil listelerinde ise kız yurdu olarak devam etmesi kararlaştırılan Edirnekapı Öğrenci Yurdu’na erkek öğrencilerin, erkek yurdu olarak devam edecek Kadırga Öğrenci Yurdu’na da kız öğrencilerin halen nakillerinin alındığı görüldü.

"Talimat geldi biz de uyguluyoruz"
Yurtlarda yapılan değişikliğe ilişkin bilgi aldığımız KYK İstanbul Bölge Müdürlüğü, Yönetim Kurulu’nun kararı aldığını, kararı açıklayamayacaklarını sadece kararı uygulamakla mükellef olduklarını söyledi. Gerekli çalışmaları yaptıklarını ve yurtların alt yapısını karma olan formattan çıkardıklarını söyleyen kurum yetkilisi, kendilerinin de karardan geçen hafta haberdar olduklarını sadece gelen talimatı uyguladıklarını ifade etti.

Suat Kılıç'tan icazet almadan açıklama yapmak yasak!
soL olarak, talimatın verildiği Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden, bahsi geçen yurtlarda yapılan değişikliğin gerekçesi hakkında bilgi almak istediğimizde açıklama yapacak yetkili kişinin Kredi Yurtlar Kurumu Daire Başkanı Halim Akpınar’ın olduğu belirtildi. Ancak Akpınar yapılan değişikliğin nedenine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan izin almadığımız takdirde açıklama yapamayacağını söyledi.

Öğrenciler sosyal medyada kampanya başlattı
Her iki yurdun da neden karma formattan çıkarıldığı ve öğrencilere yaşatılan mağduriyetin gerekçesi sır gibi saklanırken yurtlarda kalan öğrenciler, uygulamaya karşı kampanya başlattı. Sosyal medya aracı Facebook'ta bir araya gelerek, “KYK yurtlarında kızların ve erkeklerin ayrılmasını istemiyoruz” kampanyası başlatan öğrenciler KYK Genel Müdürlüğü’ne de dilekçe gönderme çağrısında bulundu. Öğrenciler gönderdikleri dilekçede, “Karma yurt düzeninin kız ve erkek öğrenci yurdu olarak ayrılması kararının cinsiyet ayrımcılığı, demokratik normlara aykırılık, sosyal paylaşımların sınırlanacağı gerekçesiyle alınan kararın iptalini arz ederiz” ifadelerine yer verdi.