Sağlık Bakanlığı, vatandaşı yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle eczane vitrinlerindeki ilanlara yasak getirdi. Vitrine yapıştırılan ve eczane önüne koyulan panolara yapıştırılan ilanlar artık görüntü kirliliği de oluşturmayacak. İki yıl önce yapılan düzenlemenin çıkan yönetmeliğini bakanlık, sağlık müdürlükleri aracılığıyla eczanelere duyurdu. Kararı duyan kimi eczaneler vitrinlerini boşaltırken kimisi ürünlerini çıkartmaya hazırlanıyor.

"İŞİN AYARINI KAÇIRMIŞLARDI"

İzmir Eczacı Odası, resmi internet sitesi aracılığıyla bakanlığın aldığı kararı üyelerine duyurdu. Eczanelere getirilen ilan yasağını değerlendiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, kararın doğru bir uygulama olduğunu söyledi. Bazı eczanelerin camlarına yapıştırılan tanıtımlar yüzünden içerisinin görünmediğini belirten Sayılkan, şöyle konuştu:"Bazı eczacı arkadaşlarım işin ayarını kaçırmışlardı. Eczanenin tanıtımdan içi görünmüyor. Eczaneler halkın sağlık danışmanı konumunda bulunan ve güven duyduğu yerlerdir. Böylesine yüksek misyonu olan bir yerde görüntü kirliliği oluşturuluyor. Eczanelerin daha net, sade, temiz ve yalın halde olması gerekiyor. Artık eczanelerde, '1 alana 1 bedava" şu hastalığa kesin çözüm", "1 ayda 14 kilo verdiren ürün", "şu ürün saç dökülmesine iyi gelir' gibi ilanlar yer almayacak." 

Kararın doğru bir uygulama olduğunu ancak tanıtımların tamamen kaldırılmaması gerektiğini belirten Sayılkan, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm ürünleri tümden yasaklamak yerine eczanelerde standart bir reklam alanı oluşturulup, ürünün neye iyi geldiği belirtilmeden sadece tanıtılması yasal hale getirilebilirdi. Çünkü eczaneler dışında da bu ürünler satılıyor. Biz insanlarımıza ‘Tüm ürünleri eczaneden alın' diyorsak, bununla ilgili doğru yönlendirme yapabileceğimiz tanıtım amaçlı bir yer bırakabilirdik."

Bakanlığın kararıyla her ilde farklı yorumlar yapıldığını aktaran Sayılkan, karara aykırı davranılması durumunda ne tür bir yaptırımın uygulanacağının henüz tam olarak belirtilmediğini ifade etti.

ECZACILAR GÖRSELLERİ İÇERİ ALMAYA BAŞLADI

Yeni duyurulan tebliğleri alan eczacılar da farklı uygulamalara gitmeye başladı. Eczacı Tansel Cihan denetlemelerin yeni başladığını belirterek şunları söyledi: "İlaç dışındaki ürünü satabilmenin tek yolu tanıtım. Bu kadar kirli bilgi ve internet satışının olduğu bir piyasada doğru ürünü tanıtarak doğru bilgiyi vermek zorundayız. Yoksa insanlarımız güvenilmeyen ürünleri alacaklar. Biz çoğunu kaldırdık. Ancak, aynı merciler lütfen aktarları da denetlesin. Bunu yanlış uygulayan çok eczane vardı ama en azından sınırlama getirilmeliydi. Bazı tanıtımlarda gerçekten abartıya kaçılıyordu. Özellikle son dönemde ürünün neye iyi geldiği yazılmaması gerekirken çok şey yazılıyordu. Biz çözüm olarak görselleri içeriye almayı düşündük. Ama her eczane bunu yapabilir mi bilmiyoruz. Çünkü eczane içinde de yer olması gerekiyor."

Eczacı Evren Meral de ilaçları eczanenin içinde yeteri kadar tanıtamadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ürünleri dışarıdaki vatandaşa yansıtmanın en kolay yolu ya cama asmak ya da vitrine koymak. Böyle göstermeyi kısıtlayınca kârı olmayan bir ürün daha da aşağıya çekilmiş oluyor. Yani satış yolumuz kapanıyor. Kapanınca da satışlarımız etkileniyor. Aslında bu bizim için bir satış aracıydı ama kaldırılıyor."