Eczacıbaşı CEO'su Erdal Karamercan, Dünya Kadınlar Günü'nde müjdeyi patlattı ve "Beyaz yakalılarda eşit özelliklere sahip iki adaydan kadını işe alacağız" dedi.

Bugünün "Dünya Kadınlar Günü" olması nedeniyle, birçok kurum ve kuruluş, kadınlara özel uygulamalar başlatıyor. Ülkemizin önde gelen holdinglerinden Eczacıbaşı, iş dünyasında bir "ilk" imza atarak, bugün itibarıyla işe alacağı "beyaz yakalı"larda eşit özelliklere sahip iki aday arasından pozitif ayrımcılık yaparak kadın personel seçecek.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Erdal Karamercan, kadın ekonomi yazarlarına verdiği davette açıkladığı bu müjdeli haberin gerekçesini de anlattı.

Kadın yoksulluğu azaltıyor

Dünya ve Türkiye nüfusunun yarısını kadınlar oluştururken, buna paralel olarak AB'de kadın istihdam oranı yüzde 59 iken, ne yazık ki bu oranın, Türkiye'de sadece yüzde 22 olduğunu belirten Karamercan, sürdürülebilir bir gelecek için iş dünyası başta olmak üzere kadınların yaşamın her alanına etkin katılımı gerektiğine dikkat çekti. Karamercan şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalar ışığında, dünyada kadın istihdamındaki yüzde 5'lik artışın yoksulluğu yüzde 15 azalttığı gerçeği de bu inancımızı destekliyor. Bu bağlamda, yeni bir girişim başlatıyoruz. Bugünden itibaren, işe alımlarda eşit özelliklere sahip iki aday arasından "kadın" adayı seçeceğiz."

Üst düzey 89 kadın

Eczacıbaşı Holding'de halen beyaz yakalı yurtiçi ve yurtdışı 3 bin 983 çalışan arasında kadınların oranı yüzde 35'le toplam 1380 kişiye ulaşıyor. 311 kişinin yer aldığı ilk yönetim kademesinde 92 "birim yönetmeni" kadınla oran yüzde 30 olarak açıklandı.

Toplulukta, 295 kişinin yer aldığı yönetim kademesinde ise müdür ve üstü kadınların sayısı 89'u bulurken oran ise yüzde 30. Bu arada, firmada, yönetici geliştirme programlarına katılan kadınların oranı da yüzde 47 ile yüksek bir düzeyde. 2010'da yeni işe alınan kişilerde (beyaz yaka) kadın oranı ise yüzde 40 olarak açıklandı.

Vodafone eşitsizliği çözecek

Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, Vodafone'nin Ekim 2010'da cep telefonu kullanımında kadın-erkek eşitliğini sağlamak için birçok ülkede başlatılan "M Women" uygulamasının Türkiye'de de yapılacağını söyledi. Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Toygun Pulat ise BTK'nın 2010 verilerine göre sektör çalışanlarında erkeklerin oranı yüzde 79.2'ye ulaşırken, kadın oranı ise yüzde 20.8'de kaldığını söyledi. Bu rasyoyu kadın lehine değiştirmek için Vodafone Türkiye olarak kadınların işe alınmasına öncelik verileceğini açıkladı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair'in kurduğu Kadın Vakfı tarafından hazırlanan raporda, cep telefonu kullanımında da erkek egemenliğini ortaya çıkardı. Söz konusu ülkelerde cep telefonu sahibi 1,4 milyar erkeğe karşılık kadın abone sayısı, 300 milyon eksikle 1,1 milyarda kalıyor.


bugün