The Economist dergisi, Adalet ve Kalkınma Partisi 2002 yılında iktidara geldiğinde birçok kişinin, İslamcı bir gündemi olmasından korktuğunu belirterek, “Ancak bugün daha büyük bir korku, birçok kişinin ilerleyen otoriterleşme olarak gördüğüdür” diye yazdı.

Economist dergisi, internet sitesinde “Ankara’yı Kızdırmayın” başlığı ile yayımladığı analizde, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi 2002 yılında iktidara geldiğinde birçok kişi, ülke için İslamcı bir gündemi olmasından korkuyordu. Ancak bugün daha büyük bir korku, birçok kişinin giderek ilerleyen otoriterleşme olarak gördüğüdür” yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın “adilane” biçimde 1960 yılından bu yana seleflerinden dördünü deviren ordu üzerindeki sivil yönetimi tesis ettiğini belirten dergi, “Ancak, bazıları, hükümetin darbe korkularını, gazetecilere baskıları dahil, meşru muhalefeti taciz etmeyi haklı çıkartmak için kullandığına inanıyor” dedi.

İngiliz dergisi, uzun bir süreden beri devam eden Ergenekon soruşturmasının yüzlerce tutuklamaya yol açtığını ancak şimdiye kadar bir tek kişinin mahkum olmadığına işaret etti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserince yayımlanan raporun Türkiye’de yargı sisteminde uzun bir süreden beri var olan kusurları dile getirdiğine dikkat çekildiği yorumda “Hükümet, bağımsız yargı sisteminin sadece görevini yaptığında ısrar ediyor. Ancak Türkiye, bölgede etkinliğini artırırken ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini sürdürürken eleştirilere takındığı tutumunun yakından izlenmesi beklemelidir” ifadeleri de kullanıldı.

ANKA