ABD'de her yıl düzenlenen bilimsel kongrede yüzlerce hekim o görüntüleri izliyor.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, ABD'de her yıl katıldığı bilimsel kongrede, sanatçı Ebru Gündeş'in beyin kanaması geçirirken çekilen görüntülerinin yüzlerce hekime izletildiğini belirtti.

Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, Ebru Gündeş'in 10 yıl önce albüm tanıtımı yaptığı sırada kameraların karşısında baygınlık geçirdiğini ve dakikalar içinde kaldırıldığı hastanede gerekli tetkikler yapıldığında sanatçının beyin damarlarında oluşan anevrizmasının kanadığının ortaya çıktığını kaydetti.

Gündeş'in hemen alındığı ameliyat sonrasında hayata döndüğünü belirten Kuday, anevrizmasının kanadığı sırada görüntülenmesinin, bu sorunu yaşayan pek çok insana ışık olduğunu aktardı.

Ebru Gündeş'in beyin kanaması geçirirken ilk görüntülenen kişi olduğunu vurgulayan Kuday, görüntülerin bu problemle uğraşan beyin cerrahları için çok önemli olduğuna işaret etti.

Kuday, görüntülerin, ABD'deki her yıl katıldığı bilimsel kongrede yüzlerce hekime izletildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Kısa bir süre önce 15 yıldan beri katıldığım ABD'deki 'İnme ve Beyin Kanamaları' kongresinde beni çok sevindiren bir sürprizle karşılaştım. Finlandiyalı meslektaşım Prof. Juha A. Hernesniemi bana dönerek, 'Kuday, eğer müsaade ederseniz, sizin bir vakanızı gösterebilir miyiz?' dedi. Şaşırdım. Sanatkar Ebru Gündeş'in kanama anının olduğu filmi gösterdi. Hernesniemi daha sonra 'Bu film, bir kanamanın dünyada ilk resmedilişidir. Yani kanama anında çekilmiş ilk resmidir. Şu ana kadar dünyada öyle bir görüntü yok. Kanama anında resmi çekilen ilk hasta' dedi. Bu görüntülerin ardından sahnede de yine bu sanatkar kızımız dumanlar içinde sahneye çıkıyor. Demek istedi ki, ameliyat, zamanında, uygun merkezlerde ve tecrübeli ellerde yapılırsa hastalar kısa zamanda normal yaşama dönebiliyorlar. Endovasküler (kapalı ameliyat) yaparsak bunların normal yaşama dönmesi daha uzun zaman alabiliyor.''

Habertürk