Pew’in son yayınladığı araştırmaya göre e-kitap okuyanların sayısını çok büyük bir hızla artıyor, e-kitaplar hızla popüler hale geliyor. ABD’de yapılan araştırmaya göre ABD’li yetişkinlerin yüzde 21’i son bir yıl içerisinde en az bir e-kitap okumuş. Oran oldukça iyi ama daha iyi olan dikkat çekici gelişim. Aralık 2011’de yapılan araştırmada yüzde 17 olarak tespit edilen e-kitap okuma oranının sadece birkaç ay içerisinde yüzde 4 oranında yükselmiş olması son derece önemli bir artış.

Diğer önemli bir detay ise ortalama bir e-kitap okuyucusunun son 12 ay içerisinde 24 e-kitap okumuş olması. Basılı kitap okuyanlarda bu ortalama 15’te kalıyor. Tablet ve e-kitap okuyucuların bunda etkisi büyük. Son 12 ay içerisinde bu cihazlardan birini edinmiş olan kullanıcıların yüzde 41’i, son 6 ay içerisinde bu cihazlara sahip olmuş kullanıcıların ise yüzde 35’i artık eskiye göre daha fazla kitap okuduklarını söylüyorlar.

E-kitap okumak için kullanılan cihaza baktığımızda ise yüzde 42 ile bilgisayar ve yüzde 41 ile e-kitap okuyucular önde görünüyor. İlginç bir şekilde yüzde 29 ile cep telefonları, yüzde 23 orana sahip tabletlerden daha fazla tercih ediliyor. Çoğu kullanıcı e-kitap okumak için birden fazla cihaz kullanıyor ve bu da yukarıdaki oranların toplamının yüzde 100’ün üzerine çıkmasını açıklıyor.

Pew aynı zaman bir de ilginç grafik paylamış. Aşağıda görebileceğiniz grafikte, okurların hangi amaçlar için kitapları, hangileri için e-kitapları tercih ettiklerini görebilirsiniz. Örneğin bir çocuğa kitap okumak isteyenlerin yüzde 81’i bunun için basılı kitapları tercih ediyor. Diğer kişilerle kitap paylaşmayı sevenler için de basılı kitaplar daha popüler.



Fakat söz konusu daha çok seçenek arasından bir kitap seçmek olduğunda veya yolculuktayken ya da hızlı bir şekilde kitap almak isteyenler için e-kitapları tercih etme oranı artıyor.

E-kitap ile ilgili bu olumlu gelişmeler yaşanırken Google’ın 2010 sonunda başlattığı büyük e-kitap atağından beklediği geri dönüşü alamadığını açıklayarak, Larry Page’in geçen yılın muhasebesini yaptığı sıralarda artık e-kitap satışları için aracılık servisini sürdürmeyeceğini duyurdu.

Google, beklenen ilgi göremeyen satış aracılığı programının Ocak 2013 sonu itibariyle sona ereceğini söyledi. Servis bu tarihe kadar var olan hali ile çalışmaya devam edecek. Yaklaşık 10 ay sonra ise e-kitap satıcıları bu konuda kendilerine başka bir dağıtıcı bulmak zorunda kalacaklar. Çok büyük ihtimalle de Google’dan açılan bu boşluğu dolduracak alternatifler önümüzdeki aylarda ortaya çıkmaya başlayacaklardır.

Ümit Öncel – webrazzi.com