Öğrenci kaydını Ulusal Adres Veri Tabanı'ndaki bilgileri esas alarak işlemi otomatik olarak gerçekleştiren e-kayıt sistemi, kayıt dönemlerinde velilerin şikayet ve sorunlarını bildirmesi için kurulan ''Alo Kayıt'' hattına olan aramaları bitirdi.      
 
İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, ilköğretimde kayıtların 1 Haziranda başladığını hatırlatarak, ''Okul çağına gelmiş çocukların okul kaydı, adres bilgilerine göre en uygun okula sistem tarafından otomatik yapılıyor. Veli ya da okul yönetimi, istese de bu sistemi aşamaz. Okul yönetimi kendi bölgesindeki bir çocuğa 'Ben seni kaydetmiyorum', veliye 'Para vermezsen kayıt yapmam' diyemez. Dolayısıyla sorun yaşanmıyor. Sorun yaşanmadığı için de 477 21 11 numaralı telefon hattı artık çalmıyor. Bu yıl bir kez bile çalmadı'' dedi.       
 
Bazı velilerin öğrencisini, kendi bölgesindeki okuldan başka bir okula göndermek istediğine işaret eden Çetin, okul yönetiminin bu konudaki olumsuz tavırlarının da şikayete konu olmadığını, velinin şikayet etse bile haksız durumda olacağını bildiğini ifade etti.  
Çetin, e-kayıt öncesinde, ''çok sayıda şikayet aldıklarını, velilerin telefonla, bizzat gelerek, elektronik postayla kendilerine ulaştığını'' söyledi. Kayıt dönemlerinde, velilerin karşılaştığı sıkıntılarla çok uğraştıklarını, ancak sıkıntıların e-kayıt sistemi sayesinde aşıldığını dile getirdi.       
 
Velilerin okul kaydı için herhangi bir işlem yapmasına, okula gitmesine gerek olmadığına dikkati çeken Çetin, ''Okul açıldığı gün okul kıyafetlerini giydirip okula götürmesi yeterli. Öğrencinin sınıfı, kitapları hazır olacak zaten'' dedi.       
 
BAĞIŞ ZORUNLU DEĞİL 
Çetin, okullarda velilerden istenen bağışlara da değinerek, ''Okul müdürleriyle görüşüyoruz, onlara 'Bağış konusunda ısrarcı olmayın' diyoruz. Okullar açıldıktan sonra velilerle görüşün, onlara çalışmanızı anlatın ve bu çalışmalar için destek isteyin, ama zorla para istemeyin, diyoruz. Duyarlı velilerimiz, imkanları ölçüsünde elinden geleni yapıyor. Böyle velilerimiz de çok'' diye konuştu.