Türkiye'nin ilk elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olan E-Güven'in Genel Müdürü Can Orhun, e-faturaların elektronik imzasız gönderilmesinin Türk Ticaret Kanunu açısından önemli sakıncalar yarattığını bildirdi.

Orhan, yazılı açıklamada, e-faturaların hayatı kolaylaştırdığını ancak yasal bir boşluk ortaya çıktığını belirterek, e-fatura uygulamasında elektronik imzanın yasalar tarafından zorunlu kılınmadığını, bunun yerine mali mühür kullanıldığını ancak Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin faturada imzası bulunmasının gerektiğini dile getirdi.

Yasalara göre mükelleflerin e-fatura düzenlerken Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde belirtilen esaslara uyma zorunluluğu bulunduğu, ancak fatura konusunun Türk Hukuku?nda yalnızca Vergi Usul Kanunu?nda düzenlenmediği, faturanın ticari yaşamda doğurduğu hukuki sonuçların hemen hemen hepsinin Türk Ticaret Kanunu?na göre şekillendiği bildirildi.

Orhun, şunları kaydetti:

''Elektronik imza uygulamalarının Türkiye'deki öncülüğünü yapan E-Güven de bu noktada tüm tüketicileri e-fatura uygulamalarındaki bir yasal boşluk nedeniyle uyarıyor. Çünkü ilgili tebliğ gereğince e-fatura uygulamasında elektronik imza kullanımı zorunlu tutulmuyor. Bunun yerine e-faturalar mali mühür adı verilen bir elektronik sertifika aracılığıyla imzalanıyor. Oysa mali mühür, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuran güvenli elektronik imza ile aynı yasal niteliği taşımıyor.

Bunun yanı sıra Türk Ticaret Kanunu da düzenlenen tüm faturalarda, faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin imzasının bulunmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk ise ancak elektronik imza kullanılarak yerine getirilebiliyor. Dolayısıyla olası bir itiraz durumunda itirazın mahkeme tarafından geçerli sayılabilmesi, şirketlerin/bireylerin hak kaybına uğramaması ve sistem üzerinde yaratılan faturanın Ticaret Hukuku uygulaması bakımından da hüküm ve sonuç doğurması için mali mührün yanında yetkili kişilerin güvenli elektronik imzası?nı da taşıması gerekiyor. E-faturanın yaygın olduğu birçok ülkede elektronik imza e-faturanın ayrılmaz bir parçası iken ülkemizdeki mevcut uygulama e-faturanın yaygınlaşması ve oluşabilecek hukuki sonuçlar açısından ters bir durum yaratmaktadır. Aynı şekilde hukuki açıdan ıslak imza ile aynı sonucu doğurmayan bu tarz bir uygulama, sonradan çıkabilecek benzer uygulamalar için de yanlış bir örnek oluşturacak ve elektronik imzanın yaygınlaşması ve vatandaş için bir faydaya dönüşmesi noktasında sorun teşkil edecektir.''

A.A.