Aynı sürecin Kasım-2010'daki 'sıkılaştırma' uyarılarında da yaşandığını söyleyen IPSOS KMG direktörü Tonguç Çoban'a göre, ekonomi politikalarına duyulan güven vatandaşın harcama iştahını artırıyor
 
Aylin LÖLE
 
Kriz geliyor harcamayın' uyarısı bizde ters tepiyor, hem yatırım hem dayanıklı tüketim harcaması katlanarak artıyor. Cari açıkla mücadele için hükümetin ekonomiyi soğutma amacıyla tüketimi kısma yönündeki uyarıları, Türk halkının tüketim iştahı karşısında sonuçsuz kalıyor. Araştırma şirketi Ipsos KMG'nin Türkiye Barometresi araştırmasına göre tüketiciler, gerek yatırım gerekse dayanıklı tüketim ürünleri alımında hiçbir şekilde frene basmadı. 
İşin ilginci, yine aynı şekilde 'fren politikası'nın devreye sokulduğu Kasım 2010'da da yatırım ve dayanıklı tüketim ürünleri harcaması rekor kırmıştı.
 
TEMMUZDA REKOR KIRDIK
Geçen temmuz ayında her 10 bin kişiden 181'i parasını altın, arsa, döviz, fon, Hazine bonosu, hisse senedi, konut ve vadeli hesap gibi yatırım ürünlerine yatırırken, her 10 bin kişiden 360'ının ise parasını dayanaklı tüketim ürünlerine harcadığı görülüyor. 2010 Temmuz ayı sonuçlarına baktığımızda ise her 10 bin kişinin 128'inin parasını yatırım ürünlerine yönlendirdiği, 218'inin ise dayanıklı tüketim ürünleri aldığı ortaya çıkıyor.
 
Türkiye nüfusu içinde ciddi bir rakamı oluşturuyor
Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Tonguç Çoban, 'Türkiye Barometresi araştırmasında biz toplumun yatırım ve tüketimin eğilimlerini de takip ediyoruz. Altın, döviz, hisse senedi gibi araçlara harcama yapıp yapmadıklarını soruyoruz. Dayanaklı tüketim harcamasının da nabzını tutuyoruz. Temmuz dönemi çalışmamız, dayanıklı tüketim harcamasında artış olduğunu gösteriyor. Araştırmadaki katılımcı sayısını nüfusa orantıladığımızda ciddi bir rakama ulaşılıyor. Ankete katılan insanlar 'dayanıklı tüketim'de ortalama 500 liralık  harcama yapıyorlar' dedi.
 
Sadece tüketim değil yatırım harcaması da yükseldi
SEÇİMDEN sonra Türk halkının dayanıklı tüketim harcamalarının büyük ölçüde arttığına dikkat çeken Tonguç Çoban, 'Yaz aylarında mevsimsel olarak harcamalar artar. Ancak bu kez sadece dayanıklı tüketim değil, yatırım ürünlerinde de gözle görülür bir artış var. Bu da yavaşlatma politikalarının toplumda tam olarak karşılığını bulmadığını gösteriyor. Bu durum, mevcut hükümete olan güvenin bir yansıması olarak da değerlendirilebilir. Ekonomideki hareketlilik iyi bir şey olarak görülmekle birlikte bir yandan ekonomiyi soğutma yönündeki çabaları düşünecek olursak, bu anlamda bir handikap söz konusu' dedi.
 
GEÇEN KASIM DA FREN YERİNE GAZA BASTIK
SIKILAŞTIRMA uyarılarının yapıldığı 2010 Kasım'ında da yine aynı şekilde yatırım ve dayanıklı tüketim ürünleri harcaması rekor kırmıştı. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, kasım ayının başında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda 'sıkılaştırma' uyarısı yapmıştı. Yılmaz, bankacıların tepki gösterdiği munzam karşılıklarıyla ilgili politika önlemini kullanmaya devam edeceklerini, hatta bu oranları kriz öncesi dönemki seviyelerinden daha da yukarı çıkarabileceklerini söylemiş, bunun hemen arkasından da fren uyarısı gelmişti. Ipsos KMG'nin o tarihteki araştırmasına göre 2010 Eylül'ünde her 10 bin kişiden 262'si parasını dayanıklı tüketim ürünlerine harcarken, 'fren uyarısı'nın yapıldığı kasım ayında bu sayı  299'a çıkmıştı.
 
Nakit kraldır diyen fonlar hisse satıyor
KÜRESEL yatırımcılar hisse yatırımlarını azaltıp, nakde  geçiyor. Dünya genelindeki 57 öncü yatırım kuruluşu ile yapılan anketin sonuçları, portföylerdeki hisselerin yüzde 50'nin de altına düştüğünü gösterdi. Bu, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviye. Haziranda bu oran yüzde 52.2 idi. Hisse pozisyonlarında azalma gözlenirken yatırımcıların genelde sıkıntılı zamanlarda tercih ettikleri nakit yatırımlara ilgi artıyor.
 
akşam