Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'ü de ziyaret eden İngiliz ve İrlandalı aileler ile İrlanda konsolosu Fiona Nic Dhonnacha daha sonra Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile birlikte patlamanın meydana geldiği yere çiçek bıraktı.
Tüm dünyada büyük yankı yaratan olay, Kuşadası'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde meydana gelmiş, 21 yaşındaki İngiliz turist Helyn Bennett ile birlikte aynı minibüsteki 17 yaşındaki İrlandalı turist Tara Whelan, Deniz Tutum, Eda Okyay ve Ufuk Yücedemir hayatını kaybetmişti. Yaralanan 13 kişi arasında Helyn Bennett'in nişanlısı Stephen Stables, nişanlısının kardeşi Adam Stables, teyzesi Toni Punshon ve Toni Punshon'un erkek arkadaşı Michael Aspinall ile Tara Whelan'ın erkek kardeşleri Erkek kardeşleri Aton
Whelan ve Frank Whelan de vardı.Bombalama eylemini gerçekleştirdiği belirlenen M.S.K. ile, yardımcı olan diğer zanlılar C.T., M.T., A.C.K. , H.Y. ve H.G. yakalanmış ve tutuklanarak cezaevine konmuştu.
Patlamada hayatını kaybeden 21 yaşındaki İngiliz turist Helyn Bennett'in annesi Shanon Holden, teysezi ve kazada yaralanan Toni Punshon ile yine aynı patlamada hayatını kaybeden 17 yaşındaki İrlandalı turist Tara Whelan'ın erkek kardeşleri Aton Whelan ve Frank Whelan ile İrlanda'nın Ankara Konsolosu Fiona Nic Dhonnacha ile birlikte 30 Haziran Salı günü İzmir'de gerçekleştirilen duruşmayı izlemek için Türkiye'ye gelmişti. Duruşmanın ardından Kuşadası'na gelen İngiliz ve İrlandalı aileler ile İrlanda Konsolosu, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'ü makamında ziyaret etti. Kuşadası Garnizon Komutanı Murat Biçer ve Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek'in de katıldığı ziyaretlerin ardından İngiliz ve İrlandalı aileler ile İrlanda Konsolosu Fiona Nic Dhonnacha, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile birlikte patlamanın meydana geldiği Atatürk Bulvarı Merkez Polis Karakolu karşısındaki alana giderek yere çiçek bıraktı. Son derece duygusal anların yaşandığı tören sırasında patlamada hayatını kaybeden Helyn Bennett ile Tara Whelan'ın aileleri İngiltere ve İrlanda'dan getirdikleri Helyn ve Tara'ya ait oyuncakları ve çeşitli eşyaları da patlamanın meydana geldiği yere bıraktı. Gözyaşları içerisinde kızının hayatını kaybettiği yere çiçek ve kızına ait oyuncaklar bırakan anne Shoren Holden, "Olayın üzerinden dört yıl geçmiş olmasına rağmen hala dün gibi geliyor. Yaramız hiç kapanmayacak. Sadece adaletin yerini bulduğunu görmek istiyoruz. Bunun için Türkiye'ye
geldik. Duruşmayı izledik. Sonra da Kuşadası'na geldik. Kuşadası'nda bizlere üst düzeyde gösterilen ilgi, acımızı bir nebzede olsa dindirdi. Kuşadası Kaymakamı Sayın Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'e yakın ilgileri nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise 4 yıl önce yaşanan acıyı bir daha yaşamak istemediklerini belirterek, "Kazada hayatını kaybeden turistlerimizi ve onların ailelerini de içimizden birileri olarak görüyoruz. Onların yaşadığı acıyı paylaşıyoruz" dedi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise İngiliz ve İrlandalı ailelerin acılarını paylaştığını belirterek, "Duruşmayı izleyen ve ardından da Kuşadası'na gelen İngiliz ve İrlandalı ailelerin acısını paylaşıyoruz " diye konuştu.