Berlin'de düzenlenen 34 ülkeden eski ve yeni devlet başkanının katıldığı dünkü törenlerde domino taşlarından oluşan temsili duvar yıkıldı.

Avrupa, 'Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümünü kutluyor. 34 ülkeden yeni ve eski devlet başkanları Berlin'de düzenlenen törene katılarak temsili duvarı yeniden yıktılar. 'Soğuk savaş'ın simgesi olan Berlin Duvarı'nın yıkılışı Almanya'nın birleşmesinin önünü açmıştı. Doğu Almanyalı olan Başbakan Angela Merkel'in önderlik ettiği kutlamaların merkezi, Almanya'nın birleşmesini simgeleyen ilk duvardaki ilk kapı olan Brandenburg Kapısı oldu. 34 ülke lideri ve ülke temsilcisinin katıldığı kutlamalar sırasında, gençler tarafından boyanmış olan 2,5 x 1,5 metre boyutlarındaki 1000 adet dev domino taşından oluşturulan 1,5 kilometre uzunluğundaki temsili duvar yıkılarak, Berlin Duvarı'nın yıkılışı canlandırıldı.

DOĞU VE BATI BERLİN'DE

Berlin'deki kutlamalar çerçevesinde dün akşam, tarihi Brandenburg Kapısı önünde Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakan Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dağılan SSCB'nin son lideri Gorbaçov ve Polonya'nın eski Devlet Başkanı Leh Walesa başta olmak üzere çok sayıda eski ve yeni devlet ve hükümet başkanı ile çeşitli ülkelerin yüksek düzeyde temsilcilerinin katıldığı bir tören düzenlendi. Nobel barış ödülü sahipleri Kofi Annan ve Muhammet Yunus ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kutlamalarda hazır bulundu. Başkan Topbaş, burada beraberindekilere ve basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kendisinin de 20 yıl önce bir mesleki gezi için Berlin'de bulunduğunu belirterek, o dönemde Berlin Duvarı önünde çektirdiği resimleri gösterdi.

MADALYONUN İKİ YÜZÜ

Merkel, duvarın yıkıldığı günün Almanya'nın 'yakın tarihinin en mutlu günü' olduğunu belirtti. Alman birliği ile iki Almanya'nın birleşmesinin 'bir madalyonun iki tarafı' olduğunu belirten Merkel, “Bu gelecekte de böyle kalacaktır. Biz Almanlar müttefik ülkelerin ve komşularımızın Alman birliğine giden yolun önünü açmalarını unutmayacağız” dedi.

Çoklarına mezar olan duvar!

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusya ve Batılı ülkeler tarafından paylaşılan Almanya iki blok tarafından 13 Ağustos 1961 yılında duvarla ayrılmıştı. Daha sonra Batı tarafının ekonomik yönden ilerlemesi nedeniyle Doğu'dan Batı'ya göçler başlamıştı. Bu göçleri engellemek için örülen duvar yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaydı. “Utanç Duvarı” olarak da bilinen Berlin Duvarı'nı aşmak ve Doğu'dan Batı'ya kaçmak için yaklaşık 5 bin kişi teşebbüste bulundu. Bu girişimlerden çoğu başarısızlıkla sonuçlanırken, iki yüz kişiden fazla insan bu özgürlük arayışında hayatını kaybetti. 9 Kasım 1989 tarihinde duvarın yıkılmasının ardından, 3 Ekim 1990 yılında iki Almanya birleşmişti.

ESKİ LİDERLER YIKTI

Resmi kutlamalar şehir merkezinde eski duvar hattı üzerinde yapılan 'Domino Galerisi'nin' açılışı ile cumartesi günü başladı. Öğrenciler tarafından yapılan 'Domino Galerisi', Potsdamer meydanı, Brandenburger Kapısı ve Reichstag hattı üzerinde 1,5 km uzunluğuna sahip. Bin renkli sütundan oluşan sembolik duvarın ilk sütununu duvarın yıkılmasına kadar varan sürecin başında yer alan Polonya eski Devlet Başkanı Lech Walesa ve dönemin Macaristan Devlet Başkanı Miklos Nemeth yıktı./yeni şafak