Güzel ve zayıf görünme arzusu çoğu zaman başta bayanlar olmak üzere erkekleri de etkileyen bir takım kas iskelet sorununu da beraberinde getirir.

 Özellikle korse, çok dar pantolon ve gömlek kullanımı, topuklu ayakkabı bu sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kişilerin kıyafetlerini seçerken:

1- Pantolonların bel çevresinden 7-8 santimetreden daha dar olmaması,
2- Gömleklerin boyun çevresi sıkmayacak nitelikte olması
3- Ayakkabı topuklarının 5 santimetreden daha yüksek olmaması gerekir. Bu kurallara uyulmaması durumunda aşağıda kısaca özetlenen sorunların sıkça görülmesine neden olabilir.

Bunların yanı sıra sıkı pantolon, korse kullanımı bağırsaklara basarak hazım sorunu ve karın ağrısına da neden olabilir. Boynu sıkan dar gömlek ve kıyafet giymek, boynumuzun ön yüzünde yer alan şah damarlarına basarak, kişilerde baş ağrısı, görme bulanıklığı ve çınlamaya neden olabilir. Yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, aşil tendonunda kısalık, dizde bükülme, bel çukurluğu ve sırt kamburluğunda artmaya neden olabilir. Baldır arkasında bulunan aşil tendonunda kısalık sıkça görülür. Bu sorunlar topuk yükselmesi ile daha belirgin hale gelir. Dizde artan bükülmeye bağlı diz kapağı sorunları artar. Yüksek topuk kullanımına bağlı, ön ayaktaki basınç artar ve tarak kemikleri altında nasırlar, sinirsel belirginleşmeler (Morton nörinom) ve parmaklarda sorunlar artar. Parmaklarda çekiç parmak, baş parmak eğrili (halluks valgus) ortaya çıkabilir. Ayrıca ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirmek niyetinde olduğu için denge sorunu, ayak bileği burkulmaları sıkça ortaya çıkabilir. Buna karşın 7 santimetreye kadar olan ayakkabıların pelvik kasları olumlu etkilediğini söyleyen çalışmalarda mevcuttur.

Dar pantolon giyenler dikkat!

Meralji parestetika: Belimizden çıkıp, kasığımıza doğru inen bir sinirin sıkı bir pantolon, kemer ya da korse ile sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sinir sıkışmasına bağlı olarak, kalça-diz arasında bulunan bölgenin (uyluk) dış yanında uyuşma oluşabilir. Uyluğunun dış yanında uyuşması olan kişilerin kıyafetlerini bu açıdan gözden geçirmeleri uygun olacaktır.

Priformis sendromu: Kalçamızın orta-alt kısmında bulunan priformis kasının gerginliğine bağlı olarak siyatik sinire basmasını ifade eder. Bu kasın yanı sıra, sıkı-düşük kot ya da arka cepte taşınan kabarık cüzdana bağlı olarak siyatik sinirin basılması söz konusudur. Bu özelliğinden dolayı "cüzdan siyatiği" olarak da anılır. Siyatik sinirin bası altında kalmasına bağlı olarak kalçada derin bir ağrı yada sinirin gittiği bacakta ağrı, uyuşma ile karakterizedir. Kalçada derin ağrı, bacakta ağrı, uyuşması olan kişilerin kıyafetlerini bu açıdan gözden geçirmeleri uygun olacaktır.