ETYEN MAHÇUPYAN: "FRANSA AÇISINDAN ÇOK HAZİN, GÜLÜNÇ BİR DURUM"

Agos gazetesi eski genel yayın yönetmeni Etyen Mahçupyan Paris Ulusal Meclisi'nde kabul edilen soykırım tasarısı ile ilgili düşüncelerini Sabah.com.tr'ye anlattı.
Mahçupyan, Fransa'da sivil itaatsizliğin yakın olduğunu söylerken, Türkiye'de Ermeni ve Türk ilişkilerinin bu durumdan olumlu etkilenmeyeceğini dile getirdi.

Paris Ulusal Meclisi'nde Ermeni soykırımını inkar edenler için hazırlanan yasa tasarısı oy çoğunluğu ile kabul edildi. Siz bu durum ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Fransa'da tasarının kabul edilmesi açıkçası sürpriz olmadı. Gelinen bu noktada ifade özgürlüğünün kısıtlandığını düşünüyorum. Soykırım gibi konularda cezai şart koymak tam anlamıyla bir kısıtlamadır.
Fransa bunu yaparak özgür iradeyi zedeledi. Ayrıca böyle bir durumda soykırımı kabul etmenin bir değeri kalmadı. Ermeniler için soykırım bütün dünyada kabul edildi. Fakat sadece bir yasa çıktı diye kabul edilmesinden dolayı kıymeti olmayacak. Bu etik bir mesele, bu saaten sonra siyasi eylemlerden kaygı duyulması gerekiyor. Fransa'da bunu göremiyoruz. Türklerin ve Ermenilerin ilişkilerine daha olumlu bir etki olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Fransa açısından çok hazin, gülünç bir durum. Sıkışan bir entelektüel dünya meydana geliyor.

Türkiye'nin bu durum karşısında nasıl davranması gerekiyor?
Türkiye'nin şu an kendi sorumluluğu var. Eğer daha önce Türkiye, daha samimi bir tavır alsaydı daha etkili olurdu. Cumhuriyet döneminde bununla yüzleşmek gerekiyordu. Olaylarla yüzleşmemek işi buralara getirdi diye düşünüyorum. Malesef bu süreç Türkiye'de çok yavaş ilerliyor.

Sizce Türkiye'de yaşayan Ermenileri ya da Fransızları bu durum nasıl etkiler? Bir sorun oluşturur mu?
-Türkiye sağduyuları olan bir ülke. Tabi ki daha milliyetçi bir kesim çıkacaktır ve baskı kurmak isteyecektir. Ben Türkiye'de bir tehlike görmüyorum. Türkiye'de bu olgunlaşma var, evet küçük bir kesim etki kurmak isteyecektir. Fakat bunun çok şişddetli olacağını düşünmüyorum.

Peki ya Fransa'da yaşayan Türk kesimin tepkisi ne olur?
-Şu an Fransa'da psikolojik bir baskı var. Fransa'da yaşayanların hayatları değişmeyecek sonuçta... Kimse çıkıp "soykırım yok" demiyordu önceleri, şimdi de kimse çıkıp "Soykırım var" demeyecek. Sadece sivil bir itaatsizlik olacak. Bu kaçınılmaz bir gerçek.

SABAH