350 milyar euro’luk borcuyla iflasın eşiğinde olan Yunanistan’a önceki gece Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanları 159 milyar euro’luk yeni bir kurtarma paketi sunmuştu. 
 
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu yeni kurtarma paketinin onaylandığı zirvenin ardından yaptığı konuşmada teşekkür ettiği isimler arasında Kemal Derviş’i de saydı. Papandreu basın toplantısının sonunda, Yunanistan’ın borç darboğazından kurtuluşu için oluşturduğu, ünlü 4 yabancı ekonomistten oluşan “beyin takımına” şükranlarını sundu.
 
Danışmanlık resmileşti...
New York Times gazetesi, bu yıl mayıs ayında yaptığı bir haberde Kemal Derviş’in Yorgo Papandreu’nun yakın dostu olduğunu ve son 2 yıldır da gayriresmi bir biçimde Papandreu’ya danışmanlık yaptığını yazmıştı. 2001 krizinin ardından Türk ekonomisinin dümenine geçen Kemal Derviş’in Yunanistan’ın krizden çıkmasında da rol oynadığı ve Papandreu’ya bu süreçte danışmanlık yaptığı iddiası, önceki günkü ‘teşekkür’ ifadesi ile doğrulandı.
 
Mayıs 2010’da Euro Bölgesi ve IMF tarafından 110 milyar euro’luk kredi paketiyle ‘kurtarılan’ Yunanistan’a 159 milyar euro’luk ikinci bir hayat öpücüğü verilen gece sonrası Papandreu bir basın toplantısı düzenledi. Papandreu “Çok zorlu bir mücadele verdik, sert müzakereler oldu, yoğun çalışmalar gerekti, ülkeyi kurtarma çabalarına katkıda bulunan, ekonomi bakanlığına bağlı olarak çalışan uzman ekibe, Jeffrey Sachs, Kemal Derviş, Joseph Stiglitz ve Richard Parker’a çok teşekkürler” dedi. Bu ekipten diğer 3 isim ABD’li: Jeffrey Sachs Columbia Üniversitesi ekonomi profesörü, Joseph Stiglitz Nobel ödüllü iktisatçı ve Richard Parker Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü.
 
Planın mimarlarından
Papandreu, borç kriziyle mücadele sürecinde kendisine yardımcı olan AB liderlerini, Yunan bakanlarını ve yakın çalışma arkadaşlarını sıralarken, kendisine danışmanlık yaptığını açıkladığı Kemal Derviş’e de teşekkür etti.
 
Yorgo Papandreu ve Kemal Derviş arasındaki yakın dostluk, Derviş’in devlet bakanlığı döneminde başlamıştı. Şu an ABD’de düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Derviş’in ismi, kısa süre önce Uluslararası Para Fonu (IMF) başkan adayları arasında da en ön sıralarda yer almıştı.
 
Papandreu’nun teşekkürüyle birlikte Euro Bölgesi ülkeleri ve IMF tarafından 109 milyar euro, bankalar ve özel finans kuruluşları tarafından da 50 milyar euro’luk destekle zor süreçten çıkarılması düşünülen Yunanistan’ın bu kurtarma planının mimarları arasında Kemal Derviş’in de bulunduğu kesinleşmiş oldu.
 
milliyet