İnternet dünyasının hızla yayılması ve bir çok bilginin sanal dünyada kontrol edilememesi ve resmi sitelere yönelik hacker saldırıları NATO' da konsept değişikliğine neden oldu. NATO'nun hazırladığı rapora göre siber saldırılar en az terörist saldırılar ve nükleer silahların yayılması kadar tehlikeli. En çok siber saldırı gerçekleştirenler ise Rus ve Çinli hackerler.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Rus hacker Russia Today'e yaptığı açıklamada yaptıkları işin basit ve zevkli olduğunu ifade ederek, "Müşterilerimiz öğrencilerden yatırımcılara kadar çok farklı alanlarda olabiliyor. Dış ülkelerden ya da yönetimden herhangi bir tehlike görmüyorum. Hackerler her zaman kanunların bir adım önünde olur. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle devam eder." değerlendirmesinde bulundu.
Siber saldırılar sadece özel yaşama müdahale şeklinde gerçekleşmiyor, bazen tüm ülkenin iletişim ağının kopmasına neden olabiliyor. 2007'de Estonya'ya, 2008 Ağustos savaşında Gürcistan'a yönelik siber saldırılarda hükümet web sayfaları, bankacılık sistemleri ve gizli iletişim ağları çökertilmişti. Bir çok kimse Rusya hükümeti tarafından saldırıların organize edildiği iddiasında bulunmuştu. Rusya yönetimi ise iddiaları yalanlamıştı.
Rusya'nın St. Petersburg şehrinde 1990'lı yıllarda kurulduğu iddia edilen RBN internet sağlayıcısı illegal yapılanmalara da destek vermekle suçlanmıştı. Rus istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmalarda RBN'nin bin 500'den fazla yasal olmayan web sitesine hizmet verdiği tespit edilmişti. IT uzmanları ve Rusya hükümetinin birlikte yaptıkları çalışmalarda RBN çökertilmiş, ancak hiç kimse tutuklanamamıştı. Organizasyonun daha sonra çalışmalarını Çin, Tayvan ve Hong Kong gibi ülkelere kaydırmıştı.
Russia Today'e açıklamada bulunan bir başka hacker ise tüm ülkenin sanal ortamda çökertilmesinin mümkün olduğunu iddia etti. IT uzmanı Aleksander Gostev de verdiği bilgide hackerlere karşı mücadelede uluslar arası işbirliğinin olmamasını eleştirdi. Interpol'ün bu konuda inisiyatif alması gerektiğini savunan Gostev, "Tüm ülkelerin uyması gereken uluslar arası yasaların çıkarılması gerekiyor. Bunun için de İnterpol ve benzeri kuruluşlar çatı yapı için çalışmalı." önerisinde bulundu. Gostev'e göre küresel bir sorunla mücadele, ancak küresel çapta alınacak önlemlerle mümkün olabilir./HT