Kişi başı milli geliri 10 bin dolar olan Türkiye'nin 2023'te 25 bin dolar hedefine ulaşması için 11 yıl kaldı. Nüfusu 10 milyon fazla olan ülkeler arasında bunu yapabilenlerin harcadığı ortalama süre 33 yıl. En kısa sürede gerçekleştiren Tayvan, 18 yılda gerçekleştirdi. Türkiye hedefi tutturursa, dünya tarihinin rekorunu kıracak.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri arasında kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olması da bulunuyor. Buna ulaşmak için 11 yıl kaldı. Şu anda kişi başı gelir 10 bin dolarda seyrediyor. Dünyada nüfusu 10 milyondan fazla ülkelerin kişi başına milli gelirlerini 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarma sürelerinin ortalaması ise 33 yıl. Yani Türkiye 11 yılda kişi milli gelir hedefine ulaşırsa dünya tarihinde bir rekor kıracak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki bütün oda ve borsa başkanlarına iftar vererek, aynı zamanda bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda ekonomiye ilişkin görüşlerini açıklayan Hisarcıklıoğlu, kişi başına milli gelir tablosunu da katılımcılarla paylaştı. Tabloya göre kişi başına milli gelirini en kısa sürede 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkaran iki ülke Tayvan ve Güney Kore oldu. Tayvan 18, Güney Kore ise 19 yılda bu rakama ulaştı. Japonya 22 yılda gerçekleştirirken, diğer büyük ekonomilerin bu rakama ulaşması 30'ar ve 40'ar yıl sürdü. Bir ülkenin 10 bin dolar seviyesinde uzun süre kalması anlamına gelen orta gelir tuzağı bugünlerde sıkça gündeme geliyor. Tablo bu açıdan değerlendirildiğinde kişi başına 25 bin dolara ulaşması en uzun süren iki ülke ise İngiltere ve ABD olarak gözüküyor. İngiltere 55 yılda, ABD ise 44 yılda Türkiye'nin hedeflediği rakamı gördü. Ancak ABD aynı zamanda modern zamanların ilk büyük kriz yılı olan 1929'da kişi başı 10 bin dolarlık milli geliri yakaladı. İngiltere ise İkinci Dünya Savaşı'nın en buhranlı günlerinin yaşandığı 1941'de bu rakama ulaştı.

'HER SANİYESİ DEĞERLİ'

Türkiye'nin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğini ve kişi başına 25 bin dolar hedefine ulaşacağından emin olduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dünyada nüfusu 10 milyondan fazla olup da, kişi başı geliri 25 bin doların üstünde olan sadece 14 tane ülke var. En üstteki ABD ile üçüncü sıradaki Kanada hariç, bu ülkelerin tamamı 1990'lardan sonra bu başarıya kavuşmuşlar. Bu 14 ülkenin kişi başına 10 bin dolardan 25 bin dolara sıçrama yapmaları ortalama olarak 33 sene almış. Hayatta hiçbir şey imkânsız değil. İşimiz hiç kolay değil. Kalan 11 yılın her saniyesi çok değerli. Etrafımızda olan biten her şeye "acaba bizi 2023'de 25 bin dolar hedefine yaklaştırır mı" diye bakmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu'na göre odaklanılması gereken üç nokta var: "Verimlilik artışı gerçekleştirmek, insani gelişmişlik düzeyini yükseltmek ve kurumsal altyapıyı iyileştirmek." Haberturk