ABD borsalarının açılışı öncesinde, kamulaştırma endişeleriyle vadeli işlemlerde Bank of America ve Citigroup'un hisseleri değer kaybetti. Bank of America hisseleri, seans öncesi işlemlerde yüzde 9.4, Citigroup ise yüzde 5.2 kayıptaydı.

Ancak bu hisselerin değer kaybı Wall Street'in açılmasıyla iyice arttı. Dow Jones Endeksi, yüne 2002 ekiminden bu yana görülen en düşük seviyeden başladı. Açılışta Citigroup hisseleri yüz de 11, BOFA hisseleri de yüzde 14 geriledi.

İMKB DÜŞÜŞTE

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü 2. Seans kapanışına göre 643,63 puan düşerek 23.796,28 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,63 değer yitirdi. Öğleden sonra ABD'nin önde gelen bankalarının kamulaştırılmasının gündeme gelebileceğine ilişkin endişelerin, global piyasalarda yarattığı satış baskısının etkisiyle İMKB'deki değer kaybı devam etti. İMKB Ulusal 100 endeksi bankacılık hisselerindeki satışlarla yüzde 4'e yakın ekside seyrediyor.

İMKB Ulusal 100 endeksi saat piyasanın kapanışına yakın saatlerde yüzde 3.59 düşüşle 23,562.33 puandaydı.

DOLAR 1.70'İN ÜZERİNDE

Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faiz indiriminin arından dolar 1.70 liranın üzerine çıktı.

Bankalararsı piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4564 olan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.7005/66 seviyesinden işlem gördü. Bu verilere göre liranın dünkü spot kapanışa göre değer kaybı yüzde 1.56 oldu.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.7000 TL, euro 2.1360 TL'den güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6950 TL'den alınan dolar 1.7000 TL'den satılıyor. 2.1300 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1360 TL olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.6750 TL, euro'nun satış fiyatı ise 2.1340 TL olmuştu.

Yurtdışı piyasaların da etkisiyle dolardaki artış gün içinde devam etti. Piyasanın kapanış saatlerinde bankalar arası piyasalarda dolar kotasyonları 1.71/1.72 seviyelerinden işlem görüyordu.

UZMANLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, "Global krizin yarattığı tedirginlik nedeniyle zaten küresel piyasalarda bir satış baskısı var. Bankacılık hisseleri de lokomotif hisseler olduğu için, İMKB'deki satış baskısı doğrudan bu hisselere yansıyor. Bunun yanı sıra Bank of America ve Citigroup'un kamulaştırılacağına yönelik endişelerle, ABD borsalarının açılışı öncesinde, bu hisselerde yaşanan düşüşün de bir miktar etkisi var" dedi

AKBANK SATIŞLARI

Global piyasalardaki tedirginliğin etkisiyle İMKB'nin lokomotifi bankacılık hisselerinde görülen satışların yanı sıra, yüzde 20 hissedarı olan Citigroup'un kamulaştırlabileceğine yönelik haberlerin de etkisiyle Akbank hisseleri, yüzde 7'ye yakın ekside seyrediyor.

Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Öksün, "Zaten kötü olan piyasada Citigroup'un kamulaştırılması endişeleri, bir miktar ekstra etki yaratmış olabilir. Ama tek başına bu nedenle Akbank hissesinin yüzde 7'ye yakın düştüğünü söyleyemeyiz. Genelde piyasa kötü ve banka hisseleri aşağıda. Bir süredir Sabancı Ailesi'nin hisse satışı haberleriyle tedirginlik olan hisse, bu haberle bir miktar daha piyasanın üzerinde değer kaybetmiş oldu" dedi.

Akbank hisseleri, saat 1606'da yüzde 6.63 düşüşle 3.66 liradan işlem görürken, İMKB üzerinde ağırlığı yüksek bankacılık endeksi yüzde 4.11 kayıptaydı. Aynı saat itibariyle, günün işlem hacmi yüksek bankacılık hisselerinden İş Bankası yüzde 4.14, Garanti Bankası yüzde 4.74 ve Halkbank yüzde 5.98 eksideydi.

Akbank hisselerindeki düşüşle ilgili olarak bir başka analist ise "ABD borsası vadeli işlemlerini aşağıya iten Bank of America ve Citigroup'un kamulaştırılabileceği haberleri, İMKB'yi olumsuz etkiliyor. Citi kamulaştırılınca yurtdışı iştiraklerini de satabilir diye Akbank hisseleri düşüyor" diye konuştu.

Banka'nın www.akbank.com.tr adresinde yer alan bilgiye göre Türkiye'nin önde gelen bankalarından Akbank'ın hisselerinin 20'si Citi Overseas Investment Corporation'ın elinde bulunuyor. Bankanın yüzde 24.54 hissesi ise halka açılmış durumda.

ABD hükümetinin üzerinde çalıştığı kurtarma planının Citigroup ve Bank of America gibi büyük bankaların kamulaştırılmasını gündeme getirebileceğine dönük endişelerle global piyasalar satıcılı seyir izliyor.

SABAH