Sovyetler, 1979'da Afganistan'ı işgal etti. Afgan mücahitlerle savaşan Rusları bu ülkeden çıkarmak için başta ABD ve NATO olmak üzere tüm Batılı devletler seferber oldu, dünya savaşın eşiğine geldi. On yıl sonra Ruslar Afganistan'dan çekildi. Ancak dün Moskova'da sürpriz bir gelişme oldu. NATO, Afganistan konusunda Rusya"dan yardım istedi.

Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehdidine karşı kurulan ve bir dönem Rus askerlerini Afganistan'dan çıkarmak için seferber olan NATO, bu ülke konusunda Rusya'dan yardım isteyecek duruma geldi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün Moskova'da buluştuğu Rus liderlerden Birliğin Afganistan"daki çabalarına destek olmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Viladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov"la görüşen Rasmussen, uluslararası güçlerin Afganistan savaşındaki başarısının Moskova açısından da önemli olduğunu söyledi.

Rasmussen Medvedev"le görüşmesinde, “Afganistan teröristler için güvenli bir yer olursa, bunun kurbanlarından biri de Rusya olur” dedi.

SİLAH VE LOJİSTİK DESTEK İSTEDİ

Rus haber ajansı RİA Novosti, Rasmussen"in Rusya"dan başta askeri helikopter olmak üzere yüzlerce ağır makineli silah, tabanca, roket fırlatıcısı, havan topu, nakliye uçağı, kamyon, ağır toplar ve zırhlı personel taşıyıcıları talep ettiğini bildirdi.

NATO'nun Moskova'dan bir sonraki isteğinin ise asker talebi olması bekleniyor.

RUSYA NE CEVAP VERECEK

Geçmişte Afganistan bataklığında büyük kayıplar veren ve bu savaşla bir anlamda kendi sonunu hazırlayan Rusların bu isteklere nasıl cevap vereceği merak konusu.

Hali hazırda NATO"ya Afganistan"a göndereceği malzeme için topraklarını kullanma izni veren Rusya, işbirliğini artırmaya yönelik talebe henüz olumlu veya olumsuz bir cevap vermedi.

Lavrov, Medvedev"in NATO'nun isteklerini değerlendireceğini söylerken, Rasmussen Rusya'dan acil bir cevap beklemediğini belirtti.

RAMBO FİLMLERİNE KONU OLMUŞTU

Afganistan"da batılı devletler tarafından desteklenen Afgan mücahitlerle giriştiği mücadelede 10 sene içinde yaklaşık 15 bin askerini kaybeden Sovyetler Birliği, bu ülkeden askerlerini 1989 yılında çekmişti.

Rusya, ABD"nin Taliban"ı devirmek için 2001 yılında Afganistan"a girmesinin ardından ise defaatle bu ülkeye tekrar asker göndermeyeceğini belirtmişti.

Hatta Rusya'nın Afganistan'daki mücadelesi, popüler Hollywood filmlerine konu olmuştu. Bu filmlerin en ünlüsü olan "Rambo 3" filminde "Vietnam fatihi" ABD'li asker John Rambo Afgan Mücahitlerle birlikte Rus askerlerine karşı savaşmıştı.- hürriyet