Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) 31 Ekim itibarıyla dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını açıkladı.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa belirledikleri Türkiye’nin '7 Milyarıncı Bebeği'nin, insanların artık yüzde 30 daha uzun bir ömür sürdüğü, çocukların daha fazla hayatta kalabildiği, daha kentleşmiş ve önceden hiç olmadığı kadar birbirine bağlı, ancak çelişkiler ve çetin sorunların da bulunduğu bir dünyaya gözlerini açtığını" belirtti.

Bu zorluklara karşı derhal harekete geçilmesi çağrısında bulunan Dr. Huque, “Bugün yapacaklarımızın dünyanın her yerindeki insanların ve sonraki nesillerin gelecekteki yaşamı üzerinde büyük bir etkisi olacak. Kadın ve erkek, kız çocukları ve erkek çocukları arasındaki eşitsizlikleri gidermeliyiz ki kadın ve kız çocuklarına yapılan istismar ve ayrımcılık hiçbir yerde kabul görmesin. Kız çocuklarının erkek çocukları ile aynı eğitim fırsatına sahip olmalarını sağlamalıyız” dedi. Huque, anne sağlığının da güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Bu, gebe kadınların bakımı, bebek doğumlarındaki ölümü önleme ve anne ile bebeklere gerekli gıdayı sağlama anlamına gelmektedir. Milyonlarca anne halen daha bir ebe olmadan doğum yapmak zorunda. Ve milyonlarcası da kaç tane çocuk sahibi olacağı veya ne zaman çocuk sahibi olacağı konusundaki temel kararları almada ya çok az ya da hiç söz sahibi değil” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye nüfusunun da büyümeye devam ederek 2050 yılı itibariyle 100 milyona yaklaşmasını tahmin ettiklerini aktaran Dr. Huque, açıklamasında şöyle dedi: “Türkiye’nin batısında yaşayan kadınlar yaşamları boyunca ortalama olarak 1.7 çocuğa sahip olurken doğu bölgesindeki kadınlar 3.3 çocuğa sahip oluyorlar. Halihazırda, nüfusun yaklaşık dörtte biri (19 milyon) genç yaş grubundan oluşurken (10-24 yaşı) nüfusun yüzde 11’i 60 yaş ve üzerinde. 2050 yılında yaşlıların (60 yaş ve üzeri) sayısının 23 milyona ulaşmasını tahmin ediyoruz ki bu birçok ülkenin toplam nüfusundan bile daha fazla bir sayı.”