Amerikan dış politikasına ait belgeleri yayınlayarak uluslararası bir depreme yol açan Wikileaks sitesinin kurucusu ve yayın yönetmeni Julian Assange, 'hacker'lıktan gazeteciliğe geçmiş bir aktivist...

Fizik ve matematik öğrencisiydi

Tam adıyla Julian Paul Assange Avusturalyalı bir internet aktivisti ve WikiLeaks adlı internet sitesinin editörü ve basın sözcüsü. Assange, Wikileaks'in editörü olmadan önce fizik ve matematik öğrencisi, hacker ve bilgisayar programcısıydı.

4 yıl önce Wikileaks'i kurdu

2006 yılında Wikileaks'i kurdu. Ancak o WikiLeaks'in "yöneticisi" veya "kurucusu" olarak tanımlasa da, "Ben kendimi kurucu olarak görmüyorum, sadece editörüm" dedi.

Tüm çalışanları gönüllü

Siteye yüklenecek belgelerde en son söz ve onayın sahibi olan Assange, sitenin bütün çalışanları gibi ücretsiz ve gönüllü olarak çalışıyor. WikiLeaks'in Wikipedia ile bir bağı bulunmuyor.

Çiçek çocukların çocuğu

Anne ve babası Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışan Assange doğuştan bir muhalif.

Yönetimler nasıl yıkılır...

Julian Assange, 'Yönetişim olarak Komploculuk' başlıklı manifestosunda; bilgi sızdırılması sayesinde, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceğini anlatıyor.

İlk tecrübesini bir elektrikçide kazanmış

Hacker'lığının kökeni ise oradan oraya sayısız taşınmayla geçen çocukluk dönemine dayanıyor. Bir dönem elektrik dükkanının karşısında oturan Assange, orada bilgisayar programcılığı ve program kırma konusunda ilk bilgileri edinmiş.

'Yetenekli bir çocuk'

Yetenekli çocuk daha sonra matematik ve fizik okudu ve 'hacker'lar dünyasına adım attı.

Amerikan Savunma Bakanlığı'nın sitesini çökertti

O ve arkadaşlarının çökerttikleri sitelerin arasında Amerikan Savunma Bakanlığı'nınki de bulunuyor.

İlk suçu, ilk davası, ilk cezası

Ülkesi Avustralya'da adli makamlar bir süre sonra faaliyetleri tespit edilince hakim karşısına çıkmış ama sembolik bir tazminatla kurtulmuş.

Gazeteciliğe başlama kararı

Assange bu olaydan sonra 'hacker'lığa son verip kendine gazetecilik alanında bir kariyer istemiş.

'Esirlere nasıl davranılır?'

Assange'in ortaya çıkardıkları arasında Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Irak'ta sivillerin Amerikan askerleri tarafından öldürülme görüntüleri de yer alıyor.

Afganistan belgeleri

Assange son belgelerden önce Afganistan'da yaşananlara ilişkin gizli belgeleri sitesine koyarak dünya çapında kendinden söz ettirmişti.

5 editör, 800 gönüllü

Julian Assange yalnızca 5 tam-zamanlı editör ve 800 gönüllüye sahip olduğu için ülke ülke dolaşmak zorunda kalıyor, faaliyetlerini yürütebilmek için kimi zaman Doğu Afrika'da Kenya ve Tanzanya'ya, kimi zaman İzlanda'ya gidiyor.

Yaşı bilinmiyor

Geleneksel medyanın yayınladığı dosyalar sonucu tazminat ödemek zorunda kalmak gibi sıkıntılar yaşayabildiğini, internetinse bu konuda avantaj sağladığını belirten Assange'ın yaşı bile tam bilinmiyor. Bir iddiaya göre 37, bir diğerine göre 39 yaşında. Kaç yaşında olduğunu soranlaraysa "P.. kurularını tahmin yürütmek zorunda bırakmayı tercih ediyorum" diyor.

Tecavüzden suçlandı

Temmuz ayında hakkında tecavüz iddiasıyla tutuklama emri çıkarılan Assange, bu konuda tam olarak temize çıkamadı. Tecavüz haberi yetkililer tarafından da doğrulandı.

'Çirkin bir oyun'

Ancak Assange'in sitesi Wikileaks"in Twitter sayfasında gazetede yayımlanan ve Savcı Maria Haljebo Kjellstrand"a atıfta bulunan haberi “çirkin bir oyun” olarak nitelendirildi.

Açıklama gecikmedi

Açıklamada “Expressen bir tabloid gazetedir. Buradan hiç kimse İsveç polisiyle bağlantı kurmadı. Bu haberin birilerini oyalamak için yapıldığını söylemeye gerek yok” denildi.

'Güvenilmez Assange'

Assange'ın yaptıklarından rahatsız olanlarının iddiaları onun genç yaşta hacker'lık yapmaya başlayıp kurumlara zarar vermiş bir suçlu olduğu dolayısıyla güvenilemeyeceği yönünde.

Davalar geliyor

Hatta ABD, WikiLeaks'i terör örgütü saymaya ve Assange hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

'Aktivist bir gazeteciyim'

O ise kendini bildi bileli aktivist bir gazeteci ruhuna sahip olduğunu ve kendi dergisini çıkardığı küçük yaşlardan beri basının içinde yer aldığını söylüyor.

2010 yılının öne çıkan kişisi

Time dergisi tarafından 2010 yılının öne çıkan kişisi seçilen Assange, son olarak Wikileaks yoluyla 251 bin 287 belge yayınlayarak tüm dünyada adından söz ettirmeyi başardı. Üstelik bu belgelerden 7 bin 918'si de Türkiye hakkında... İran, Azerbaycan ve AB, Türkiye ile ilgili belgeler de ön planda yer alıyor.