Guinness Rekorlar Kitabı yetkililerince yapılan açıklamada, 113 yaşındaki Henry Allingham'ın dünyanın en yaşlı adamı unvanını aldığı kaydedildi.
6 Haziran 1896 da Londra da doğan Allingham'ın, İngiltere de yaşayan 1 inci Dünya Savaşı gazisi iki kişiden biri ve Kraliyet Hava Yolları'nın yaşayan son kurucu üyesi olduğu belirtiliyor. Fransa ve Almanya sınırında savaşmış, dünya savaşlarına şahitlik etmiş olan 113 yaşındaki Allingham, Dünya Savaşı Gaziler Birliği kurucusu Dennis Goodwin'in kendisini keşfetmesi ve yaşadıklarının ulusal açıdan önemi konusunda kendisini ikna etmesi üzerine konuşma kararı aldı.

İHA ya yaşadıklarını ve uzun yaşamanın sırlarını anlatan eski pilot Allingham, düzenli olarak İngiltere nin güneyindeki Shoreham Havaalanı'nı ziyaret ederek, uçakların sesini dinlediğini söyledi.

ALLINGHAM IN UZUN YAŞAMININ SIRLARI

Dünyanın en yaşlı adamı ünvanını alan Allingham, uzun yaşamının sırlarını "Limitlerim olduğunu biliyorum. Bol bol taze meyve ve sebze tüketiyorum. İhtiyacım olandan az ya da çok yemiyorum, tabii Noel yemekleri hariç" ifadeleriyle açıkladı. Dünya Savaşı Gaziler Birliği kurucusu Dennis Goodwin ise Allingham ın yatmadan önce muz ve acı çikolata yediğini, greyfurt ağırlıklı tam teşekküllü bir İngiliz kahvaltısı yaptığını, bunlara bir de stresten uzak bir yaşam ve mutlu bir evliliğin eşlik ettiğini söyledi.

Eşi hayattayken ona piyano çaldığında söylediği şarkıları hala hatırlayan ve söyleyen Allingham, yaklaşık 50 yıl önce ölen eşi hakkında konuşulduğunda kendini kötü hissettiğini, hala eşini sevdiğini ve eşiyle yaşadığı günleri özlediğini belirtirken gençlere, "İyi bir insan olmak ve bunu yapmak çok kolay" mesajını verdi.

DÜNYANIN EN YAŞLI ADAMI ALLINGHAM IN ALMANYA ANILARI

2006 senesinde İngiltere nin güney şehri Eastbourne'den, Dortmund'un güneyindeki Witten a 109 yaşındaki en yaşlı gazi Robert Meier'i görmeye giden Henry Allingham, Meier'in görüşmeden kısa bir süre sonra hayata veda ettiğini ve onun son derece zeki biri olduğunu söyleyerek, hiçbir zaman onu düşmanı olarak göremeyeceğini, onu tanıdığı için de çok mutlu olduğunu belirtti.

Allingham, 1918 yılında Birinci Dünya Savaşı Noel inde Almanya da yaşadıklarıyla ilgili, Noel sabahı çok sevimli bir kız ve bir oğlan çocuğu geldiler. Onlara birer portakal verdim, ikisinin de gözleri parladı. Koşarak anne ve babalarına gösterdiler ve teşekkür etmek için tekrar yanıma geldiler. Hala Almanya'da yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyorum ama nasıl mutlu olduklarını ömrüm boyunca unutamam dedi.

TÜRKLER ÇOK İYİ İNSANLAR, ÇANAKKALE SAVAŞI BİR HATAYDI


Çanakkale Savaşı'na da değinen 113 yaşındaki Allingham, Savaşta Gelibolu da değildim ama Churchill in orada olduğunu biliyorum. Çok asker kaybımız oldu orada. Savaşın amacını ve oradan kazancımızın ne olduğunu düşünüyorum. Birçok askerimiz o zamanlar tedavisi bilinmeyen sıtma hastalığına yakalandılar, birçok Anzak, savaşta hayatını kaybetti. Türklerin çok iyi insanlar olduklarını düşünüyorum. Savaşmamız için hiçbir neden yok. Hepimiz dünya ulusu nun insanlarıyız diye konuştu.

Uçaklara tutkusu olan ve her gün onları izlemek için özel zaman ayıran Allingham, favori uçağının, ona pilotluk günlerini hatırlatan 1930 yapımı Tiger Moth model uçak olduğunu söyledi.

1915 te girdiği İngiliz Kraliyet Hava ve Deniz Kuvvetleri nden 3 yıl sonra İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ne geçen Allingham, Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük deniz muharebesi olan Jutland Savaşı nda yer alanların arasında yaşayan son kişi olarak önemini koruyor. Londra doğumlu olan ve hala çok sağlıklı bir hayat süren, 5 torun, 12 de torunlarından torunu olan Allingham, İngiltere nin güney sahil şehri Brighton da savaş gazileriyle ilgilenen bir yaşlılar evinde hayatını sürdürüyor.