Uzmanlar hastalığın yayılabileceği uyarısını yaptı. Meksika"da okullar kapatıldı

Meksika"da ortaya çıkan ve toplam 86 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD"de 20 kişide, Kanada"da 6 kişide rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından korkuluyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Margaret Chan, Meksika ve ABD"deki domuz gribi salgınının daha çok yayılabileceği uyarısında bulundu.
ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi"nden Anne Schuchat, enfeksiyonların birçok toplulukta görülmesi nedeniyle, daha fazla vakaya rastlanabileceğini söyledi. Meksika"da okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını önlemek için kapatıldı.
Japonya"nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler, Meksika"dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi. Tayland ve Hong Kong"taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediklerini belirtti.

"Evrim geçirebilir"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika"da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirerek çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.
DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, “Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır” dedi. Başkan Obama"nın koordineli bir çalışma emri verdiği ABD"de yoğun önlemler alındı.

İşte vakalar

Domuz gribinin ortaya çıkmasından bu yana bildirilen vakalar ve şüpheli vakalar şöyle:
MEKSİKA: 86 kişi yaşamını yitirdi. 1324 kişi domuz gribi şüphesiyle gözetim altında.
ABD: Kansas eyaletinde sağlık yetkilileri 2 kişinin domuz gribine yakalandığını doğruladı. Bu kişilerden biri iyileşti. California ve Texas"ta da 8 vakaya rastlandı. New York"ta 8, Ohio eyaletinde de 2 yeni vaka görüldü. New York"ta ayrıca grip belirtileri gösteren 75 öğrenciye tahlil yapıldı.
YENİ ZELANDA: Meksika"dan dönen 25 kişi karantinaya alındı.
İSRAİL: Meksika"dan dönen bir İsrailli karantinaya alındı.
İSPANYA: Meksika"da bulunmuş 7 kişi gözetim altında.
FRANSA: Meksika"dan gelen ve hastalığa yakalandığı sanılan 3 kişiye tahlil yapıldı.
İNGİLTERE: Domuz gribi belirtileri gösteren British Airways havayolu şirketinin bir kabin görevlisi Meksika"dan dönüşünde Londra"da hastaneye kaldırıldı.

5 SORU 5 CEVAP

Domuz gribi nedir? Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

İnsana bulaşır mı?
Domuz gribi, domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

Domuz eti yiyenler domuz gribine yakalanır mı?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

Bu, domuzlarda yeni bir grip türü mü?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde, yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor. DSÖ"ye göre, Meksika"da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

Aşısı var mı?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak, insan için henüz aşı yok.

Milliyet