11 Ekim Dünya Kızlar Günü dolayısıyla bir rapor açıktlayan “Save the Children” örgütü, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısının düşeceği yerde arttığını ortaya koydu. 

Rapora göre dünya genelinde çocuk yaşında evlendirilmiş 700 milyon kişi bulunuyor. Save the Children’in tahminlerine göre, bu sayı 2050 yılında bir milyar 200 milyonu bulacak.

KIZ ÇOCUKLARI 10 YAŞINDA EVLENDİRİLİYOR

Afganistan, Yemen, Hindistan, Somali gibi ülkelerde kız çocuklarının 10 yaşında evlendirildiklerine dikkat çekilen raporda, erken yaşta evliliğin eğitim seviyesinin düşmesi, cinsel hastalıkların artması, erken hamileliğe bağlı ölümlerin yükselmesi gibi farklı sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ediliyor.

KIZ ÇOCUKLARININ YAŞAM KALİTESİNDE İSVEÇ BİRİNCİ, TÜRKİYE 55. SIRADA

Save the Children, çocuk yaşta evlilik, erken hamilelik, anne ölümleri gibi kriterlere göre dünya genelinde 144 ülkeyi kız çocuklarının yaşam kalitesine göre sıraladı.

Buna göre kız çocukları bakımından yaşam kalitesi en iyi ülke İsveç oldu. Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika ilk beşte yeralan ülkeler. Türkiye 144 ülke arasında 55.sırada bulunuyor. Listenin son üç sırasında ise, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Nijer yer alıyor.