Türkiye'nin en büyük stantla katıldığı fuarda, 1,5 milyar poundluk iş anlaşmasının imzalanması bekleniyor.
Dünyanın en önemli turizm fuarlarından biri olan ve Pazartesi günü kapılarını açan Londra World Travel Market küresel bazda lider seyahat sektörü organizasyonlarından biri olma özelliğini bu yıl da sürdürüyor. Küresel seyahat sektörü adına katılımcılara tanışma, anlaşma ve iş geliştirme fırsatı tanımayı amaçlayan fuarda bu yıl 5 binden fazla şirket ve 50 bin kişiden fazla da katılımcının yer alması bekleniyor.
Bu yıl en büyük ulusal standın Türkiye tarafından açılacağı WTM 10 Kasım Perşembe günü sona erecek. Yaklaşık 3 bin basın mensubunun da takip ettiği fuarda Türkiye standı 965, 25 metrekarelik bir alana kuruldu. Stand bir önceki yılda olduğu gibi Avrupa- Akdeniz bölümünde yer alırken, fuarın en büyük standı olması da dikkat çekti.
TANITIM İÇİN 7,2 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE
Türkiye, Londra'daki World Travel Market'te bin metrekare ile en büyük stand ile tanıtım çalışmalarını sürdürürken, bu yıl ilk kez fuarda yeme içme alanlarındaki masaların üstünde Dünya Kültürel Miras listesindeki yerlerimizin tanıtımı yapılıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tolga Tüylüoğlu, fuar alanında ve dışında büyük bir reklam kampanyasına giriştiklerini ifade etti. WTM resmi web sitesinin yanısıra, iphone uygulamasında da Türkiye reklamlarının yer aldığını belirten Tüylüoğlu, "Stand numaramız EM800 ve EM 850. Toplam 1000 metre kareye yakın bir alandayız bu yıl. Yeme içme alanlarındaki masa üstlerinde Dünya Kulturel Misras listesindeki yerlerimizin tanıtımı yapılacak. Bu yıl ilk defa yapılan bir reklam uygulamamızdır. Fuar ana bulvarında her zamanki gibi 4 dev ekran Türkiye'nin sponsorluğunda olacak. Fuar sırasında tur operatörlüğü ve sektörel kurumlarla görüşmemiz olacak. Verimli bir fuar geçiriyoruz” dedi.
İngiliz pazarına yönelik son gelişmeleri de değerlendiren Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tolga Tüylüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2010’da bakanlığımız sadece reklam harcamasına 5.7 milyon dolar ayırmıştı. Bu yıl bütçemizi 7.2 milyon dolara çıkardık. Bu da çok ciddi bir reklam harcamasına tekabül ediyor. İngiltere’deki rezervasyonlara bakarsanız, İngiltere pazarının düşüşü 2010 yılı temmuz ayında başlıyor. Yani bizim ilk düşüşümüz bu tarihte… Ondan sonraki her ayda bir düşüş var. Demek ki, bu düşüş, sadece Ortadoğu’da olan olaylar nedeniyle değil. Kuş gribi döneminde de Türkiye çok etkilenmişti. Peki bu düşüş neden kaynaklanıyor? Türkiye’deki fiyat artışı, İngiltere’deki ekonomik yavaşlamayı nedenle arasında sayabiliriz. Tabi bir de tatil modundaki değişiklikler var. İngiltere’de paket tur tatili her yıl azalıyor. Bizim tatil rezervasyonları da paket tur üzerinden yapılıyor. 5 yıl once paket tur sayımız oran anlamında yüzde 75’di. Şimdi bu oran yüzde 65’lerde. Kalan yüzde 35’i ise bağımsız geliyor. Dolayısıyla İngiltere’de her yıl bağımsız paket sayısı artıyor. Ayrıca çok fazla uçağın konulmasıyla, 50 bin İngiliz’in Türkiye’de yaşamaya başlaması da nedenler arasında sayılabilir Türkiye, İngiltere’de geleneksel olarak uygun fiyatlarıyla anılan ülkedir. Bizim son 4-5 yıldaki fiyat artışımıza bakarsanız, rakiplerden iki kat daha fazla artıtığımızı görürsünüz. Neticede piyasada bir denge var. Şu anda Türkiye’nin ortalama fiyatı İspanya’dan iki kat daha fazla. Pahalıyız çünkü bizim uçuş mesafemiz daha fazla. Konaklama standartımız iki ülkeden de daha iyi”