Aydın Devlet Hastanesi'nde gerçekleşen bir operasyonla, Dünya Tıp Literatürü'nde ilk kez hastanın görmeyen gözünden alınan kornea görmesi ileri derecede azalmış diğer göze nakledilerek görmesi sağlandı. Hastanın kendisinden alınan korneanın kadavradan alınanlara göre daha çabuk uyum sağladığı belirtildi.

Çine ilçesine bağlı Çavdar köyünde yaşayan Hediye Çinelioğlu (67), ileri derecede görme sorunu yaşadığı gerekçesiyle hastaneye müracaat etti.
Aydın Devlet Hastanesi Göz Hekimi Opr. Atakan Karaeminoğluları, hastanın sol gözünün 30 yıl önce geçirdiği bir travma sonucu zarar görmüş olduğunu söyledi. Hastayı son birkaç yıldır takip ettiğini ifade eden Karaeminoğulları, hastanın günlük işlerini yapamaz hale gelmesi sonucu ameliyat kararı aldıklarını anlattı.

Nakil için uygun bir kornea aramaya başladıklarını belirten Karaeminoğulları, şöyle konuştu: "İlk olarak hastanın görmeyen gözünde yaptığımız incelemede gözün arka kısmının zarar görmesine
rağmen korneanın sağlam olduğunu gördük. Genelde yıllardır görmeyen gözler ya küçülür ya da korneaları zarar görür. Burada tam tersi bir durumla karşılaşmamız hem bizim hem de hasta için bir şans. Dün gerçekleştirdiğimiz başarılı operasyonla hastanın görmeyen sol gözünün sağ gözünün korneası ile değiştirildi. Genelde kornea nakillerinde kadavradan alınan kornea kullanılıyor. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz bu operasyon Dünya Tıp Literatürü'ne kendi korneası kullanılarak hastanın görmesi sağlanan ilk
operasyon olarak geçti. Tıp dilinde buna 'otolog penetran keratoplasti' deniyor. Tıpta yapılan başarılı operasyonlar internette yayınlanır. Biz bu konuyu araştırdık ve bir benzerine rastlamadık. Bu operasyonun benzeri tüm sağlık kuruluşlarında yapılabiliyor. Buradaki fark bunun dünyada ilk olmasını sağlayan durum hastanın kendisinden alınan korneanın yine kendisine nakledilmesidir."
Diğer nakillerde olduğu gibi bunda da kanama ve enfeksiyon riskinin olduğuna işaret eden Karaeminoğulları, sözlerine şöyle devam etti: "Ama hastanın talebi üzerine riski göze aldık. Kendi dokusu kullanıldığı için ilaç kullanım süresi daha kısa olacak ve kornea reddi reaksiyonu yaşanmayacaktır. Birkaç ay içinde görme seviyesi daha iyi seviyelere gelecektir. Ülkemizde kornea nakli için yıllardır organ bağışı bekleyen hastalar göz önüne alındığında, bu örnek umut oldu"
Sol gözünün 15 yıldır hiç görmediğini açıklayan Hediye Çineoğlu da, doktorların geç kalındığı için gözünün kurtulamayacağını kendisine söylediklerini anlattı. O zamandan beri tek gözüyle ihtiyaçlarını giderdiğine değinen Çinelioğlu, 10 yıl önce de diğer gözünün rahatsızlandığını duyurdu. İki kez bu gözünden ameliyat olduğuna değinen Çinelioğlu, şöyle konuştu: "Her ameliyattan sonra görmem zayıflıyordu. Son olarak 3 yıl önce gözüme mercek takıldı. Ama yine belli bir süre sonra görme sorunu yaşadım. İki
yıldır görmem giderek azaldı. Yemekleri yapamaz, yolda yürüyemez hale gelince, doktora geldim. Çok şükür dünden beri iyiyim ve rahatlıkla görebiliyorum. Doktorlarımız sağolsun. Allah herkese sağlık versin. Kendi işlerimi yapabilecek kadar görüyorum artık. Bu halime çok şükür"