Kuşadası’nda 4 Haziran 2016 günü Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin dalış turizmini geliştirmek içi Kuşadası Körfezi’nde batırdığı Airbus A300 tipi uçağa ilk dalışı yapan Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Derya Can, son rekorunu demokrasi şehitlerine adayacağını belirtti. 
29 Ekim 2016 tarihinde yapacağı Dünya Rekoru denemesinde kıracağı rekoru Türkiye Cumhuriyeti’nin dönüm noktalarından biri olan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra demokrasi şehitlerine adamaya karar verdiklerini belirten Dünya Rekortmeni Derya Can, “Demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkan ve bu uğurda canını veren şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor ve onların anısına en derinlere dalıyorum” dedi.
Bu kararı darbe girişiminden sonra ekibiyle birlikte aldıklarını belirten Dünya Dalış Rekortmeni Derya Can, “Ülkemizin adını yıllardır tüm dünyaya hem milli forma ile hem de kırdığım 3 dünya rekoru ile duyurdum.Bu sene de demokrasinin ülkesi olan memleketimi onurla temsil edeceğim. Bu aziz topraklar, engin denizler ve bayrağımızın dalgalandığı gökyüzünde şehitlerimiz sayesinde özgürüz” diyen Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Derya Can en son 2014 yılında tek nefes ile 90 metreye dalıp Dünya Rekorunu kırmıştı.
3 Dünya Rekoru 40 tan fazla da Türkiye rekoruna sahip Derya Can demokrasi şehitlerine adayacağı rekor denemesi için yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirtti.