Piyasaların merakla beklediği ABD’de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece iki gün kala, krize çözüm bulma uğraşında Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağladı. ABD Başkanı Barack Obama, “son dakika” anlaşmasını Beyaz Saray’da yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.
 
“Kongre’nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim” diyen Obama, açıklamasında, Kongre üyelerine “doğru olanı yapmaları” ve üzerinde uzlaşılan teklifi onaylamaları çağrısında bulundu. Kongre’nin her iki kanadının da onay vermesi halinde anlaşmanın hayata geçirilmesi Obama’nın imzasına kalacak ve böylece ABD’nin temerrüde düşmesi riski, limitin artırılması için olan sürenin son gününde önlenmiş olacak.
 
Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki liderler de planla ilgili olarak parti üyelerini bilgilendirdi. Anlaşmanın Kongre’den geçmesinin yüzde 100 garantisi olmadığı, Senato’da onaylanması beklenirken Temsilciler Meclisi’ndeki akıbetinin ise o kadar kesin olmayabileceği yorumları yapılıyor.
 
taraf