Şinhua, AP, Reuters, News Corporation, BBC, Time Warner Turner Broadcasting, Kyodo, ITAR-TASS ve Google'ın sponsorluğunda düzenlenen zirvede, 40 ülkeden 170 medya kuruluşunun 300'den fazla temsilcisi, medyanın yaşaması, kalkınması, işbirliği yapması ve yeni teknolojileri kullanarak stratejik değişimi sağlamasının yollarını ele alıyor

İki gün sürecek zirveye Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hadi Adanalı da katılıyor. Dr. Adanalı, öğleden sonraki oturumda, "Medya ve Zihin" başlıklı bir sunum yapacak.

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki medya kuruluşlarının çağın gelişmesine ayak uydurarak, kalıcı barış ve ortak refaha dayalı uyumlu dünyanın inşasına katkıda bulunması gerektiğini belirtti.

"MEDYA, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ TEŞVİK ETMELİ"

Çin lideri, bütün medya kuruluşlarının, medyanın özgün avantajlarını iyi bir şekilde değerlendirerek, barış, gelişme işbirliği, ortak kazanç ve hoşgörü anlayışını yaygınlaştırması, çok taraflılığın, küreselleşen ekonominin ve kültürel çeşitliliğin gerçeklerini nesnel şekilde yansıtması ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmesini teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Küresel finansal krizin etkilerinin sürdüğü koşullarda aynı gemide olan dünya medyasının gerekli önlemleri alması ve işbirliğini güçlendirerek zorlukların aşılması için ortak çaba harcaması gerektiğini ifade eden Hu, bunun, medyanın dünya ekonomisinin iyileşmesi ile sağlı ve istikrarlı şekilde gelişmesine katkı yapmasının yolu olduğunu savundu.

Dünyada gelişmedeki dengesizliğin daha da dikkat çekici hale geldiğini ve iklim değişikliği, gıda güvenliği, enerji kaynaklarının güvenliği gibi küresel sorunların ortaya çıktığını anlatan Hu, bölgesel çelişki ve kavgaların birbirini izlediğini ve istikrarsızlık ve belirsizlik faktörlerinin arttığını ileri sürdü.

Hu, Çin'in halen gelişmekte olan bir ülke olduğunun akıldan çıkarılmaması gerektiğini ifade ederek, temel modernliğe ve halkın ortak refahına ulaşmak için önlerinde halen uzun bir yol bulunduğuna işaret etti.

MURDOCH'TAN UYUM VE BENİMSEME ÇAĞRISI

News Corporation'ın başkanı ve CEO'su Rupert Murdoch, dijital devrimle birlikte beklenmedik değişiklik ve sorunlarla karşı karşıya gelen medya kuruluşlarının "uyum sağlaması ve benimsemesi" gerektiğini belirterek, aksi takdirde geleceklerinin "gerçekten sevimsiz" olacağı uyarısında bulundu.

Rus ITAR-TASS haber ajansının Genel Müdürü Vitali Nikitich Ignatenko da aşırıcılık, terörizm, yabancı düşmanlığı ve ırk ayrımcılığı gibi görüşlerin yayılmasının önlenmesi için kitle iletişim araçlarının etik rehbere ihtiyacı olduğu görüşünü dile getirdi./yeni şafak