Küresel ısınmaya karşı düzenlenen “Dünya Saati” kampanyasına katılan ülkelerde bugün yerel saatle 20.30-21.30 arasında ışıklar 1 saat sönecek. Türkiye de kampanyaya destek veriyor

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından bu yıl 5. kez düzenlenen “Dünya Saati/World Hour” kampanyası bugün katılımcı ülkelerde yerel saatle 20.30-21.30 arasında gerçekleştirilecek. Kampanya kapsamında dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan ışıklarını bir saat kapatarak iklim değişikliği ve enerji tasarrufu konularına dikkat çekecek.
Avustralya"da 2007"de başlayan ve 2008"de küresel bir harekete dönüşen "Dünya Saati" kampanyası 2010"da bir rekora imza atarak dünya çapında yürütülen en büyük kampanya oldu. Sadece evlerin değil, dünyanın simge yapılarının, büyük şirketlerin binalarının ışıkları da söndürüldü. Türkiye"de de 2010 yılında Ulaştırma Bakanlığı"nın desteğiyle Boğaziçi Köprüsü"nün yanı sıra 250 kurum, 7 belediye, İstanbul Valiliği ve binlerce hane kampanyaya destek verdi. Köprü bu yıl da ışıkların söneceği dünyadaki sembolik yapılar arasında yer alıyor. Milliyet gazetesi de bu akşam kampanyaya binasının ışıklarını kapatarak destek verecek. BM Ankara Enformasyon Merkezi"nden yapılan açıklamada da BM"nin tüm bağlı kuruluşlarıyla kampanyaya destek verdiğini belirtilerek bugün güvenlik amaçlı olanlar hariç, tüm ışıkların söneceğini kaydetti. Açıklamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un “Dünyaya ışığı göstermek için 60 dakikalığına karanlıkta kalalım” sözlerine de yer verildi.

"Üç gezegene daha ihtiyacımız olacak"

İnsanların doğal kaynaklar üzerindeki baskının dünyanın biyolojik kapasitesini yüzde 50 aştığını kaydeden WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Bu artışın en büyük bölümünü karbon emisyonlarımız oluşturuyor. Bu durum çağımızın en büyük tehdidi olan iklim değişikliğiyle sonuçlanıyor. Bu şekilde devam edersek tüketimimizi karşılamak için 2030"da 2, 2050"de 2.8 gezegene ihtiyacımız olacak. Bu yıl katılımcılarımızdan bir saatin ötesine geçerek gezegenimizdeki yaşamın sürekliliği için günlük hayatta alabilecekleri önlemleri düşünmelerini istiyoruz” dedi.

Önlem alabiliriz!

- Kullanmadığınız TV"yi tamamen kapatın.
- Normal ampulleri enerji tasarruflu ampullerle değiştirin.
- Hem doğa hem sağlığımız için mevsimlik taze gıdaları tercih edin.
- Çamaşır makinelerinizi tam doluyken çalıştırın.
- İşyerinize atık kâğıtlar için geri kazanım kutuları yerleştirin.

Milliyet