Hollandalı Jarno Smeets’in, ürettiği albatros kuşu kanadı ile 60 saniye uçtuğunu öne süren görüntüyü yayınlarken, planörler bunun sahtekarlık olduğunu öne sürdü.

TASARIM ÜZERİNDE 8 AY ÇALIŞTI

Coventry Üniversitesi'nde mühendislik eğitim alan Jarno Smeets, büyükbabasının çiziminden etkilenerek Leonardo da Vinci'nin uçmayı sağlayacak kanat çizimlerine uyarlamaya ve uçmaya karar verdi. Kendisi gibi mühendis olan Bert Otten ile proje üzerine çalışan Smeets, robot protezlerde kullanılanlara benzer bir mekanizma hazırladı. Jarno Smeets, yaklaşık 18 kilo ağırlığındaki kanatların vücut ağırlığını taşıyabilmesi amacıyla tasarım üzerinde 8 ay çalıştığını bildirirken, kaskına yerleştirdiği kamera ile havadan ve yerden çekimler yaptırarak videoları internetteki sitelerde yayınladı.

NASIL UÇTU?

Smeets’in 82 kiloluk ağırlığını kaldırabilecek kanatların 2 bin watt'lık güce ihtiyacı olduğu belirtildi. Smeets, Wii oyun konsolu kumandası, Android işletim sistemli HTC Wildfire akıllı telefonu ve Turnigy motoru kullanarak kanatlara güç kazandıracak mekanizmayı kurduğunu açıkladı.

SAHTEKAR SUÇLAMASI

Bu görüntüler kısa sürede tepkiye neden oldu. Jarno Smeets’in sahtekarlık yaptığını öne süren planör pilotları bunun mümkün olmadığını savunurken, daha önce de su üzerinde hızla koşu görüntülerinin de benzer biçimde yayınlanarak sahtekarlık yapıldığını söyledi.