Yunanistan"dan sonra Portekiz"e yönelik artan kaygılar, dünya borsalarını sarstı. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Almanya Başbakanı Merkel acil toplantı yaptı. Euro, 9 ayın dibine inerken Lizbon Borsası yüzde 5, İMKB yüzde 2.91 düştü. Dolar 1.51 TL"ye çıktı.

Yunanistan"ın ardından Portekiz"in üzerinde de kriz bulutlarının yoğunlaşması sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel dün A4000M projesi toplantısında acil bir zirve yaptı. Programda olmayan toplantıda Yunanistan ve Portekiz"deki kredi krizi ile artan Euro Bölgesi bütçesiyle ilgili endişeler masaya yatırıldı.

Yunanistan, Portekiz ve İspanya"ya yönelik artan kaygılar AB para birimi euroyu da yere serdi. Euro, dolar karşısında dün 1.38"in de altına inerek 1.3778 ile 9 ayın dibine geriledi. Doların yurtdışındaki değer artışı içeride de etkili oldu. Serbest piyasada dolar 1.50 TL"yi de geçerek 1.51 TL"ye kadar çıktı. Avrupa ekonomilerine yönelik endişeler borsaları da sarstı. Avrupa borsalarında yüzde 3"e varan düşüşler yaşanırken İMKB de yüzde 2.91 değer kaybetti. Kriz potasına giren Portekiz"de Lizbon Borsası yüzde 5 gerilerken Portekiz"in işlem gören tahvillerinin risk primi rekor seviyeye yükseldi. Wall Street de güne yüzde 1.5"lik kayıpla başladı.

AB yardım etsin

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominuqie Strauss-Kahn, AB"de euro kullanan ülkelerin, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan"a bir şekilde yardım etmesini istedi. Fransız RTL radyo kanalının sorularını yanıtlayan IMF Başkanı, Yunan hükümetinin son aldığı kararları, “uygulanması zor önlemler” olarak yorumladı ve söz konusu durumun AB"nin euro kullanan ülkeleri için de zor olduğunu belirterek, gerekli yardımın Yunanistan"a yapılması çağrısında bulundu.

Strauss-Kahn, IMF"nin de Yunanistan"a yardım edeceğini hatırlatarak, bu amaçla IMF"den bir heyeti Yunan hükümetine teknik destek vermek için Atina"ya gönderdiğini söyledi. IMF Başkanı, talep geldiğinde kurum olarak kendilerinin de gerekli müdahaleyi yapacaklarını bildirdi.

Hiçbir ülke kaçamaz

IMF Başkanı hiçbir ülkenin maliyet ödemeden finansal krizden kurtulamayacağını söyledi.

Bu arada Sendikaların ve medyanın tepkisine rağmen İspanya emeklilik yasasında bir değişikliğe giderek, emekli olma yaşını yükseltmeye hazırlanıyor. Strauss-Kahn, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero"nun içinde bulunduğu ikilemi anladığını ancak İspanya"nın “gerçekten ciddi bir çaba harcaması gerektiğini” söyledi. Yunanistan"dan sonra Portekiz"de dün bütçe açığını azaltmak için harcamaları kısan bir planı oylamaya hazırlanıyor. Portekiz hükümeti gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 9.3"üne yükselen bütçe açığını 2013"e kadar yüzde 3"ün altına çekmeyi hedefliyor.

Portekiz Borsası çakıldı

Portekiz -5,10

İspanya -4,91

Macaristan -4,57

Polonya -3,34

Yunanistan -3,33

Rusya -2,94

İMKB -2,91

Brezilya -2,49

Meksika -2,48

Fransa -2,33

G. Afrika -2,26

İngiltere -2,13

Almanya -2,10

ABD (DJ) -1,72

Yunanistan"ın bütçe planına bağlı kalması hayati önemde

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan"ın bütçe planına bağlı kalmasının kesinlikle hayati önemde olduğunu söyledi.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulunun yüzde 1 olan faiz oranını sabit tuttuğu toplantının ardından yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12.7"si olan bütçe açığını 2012 yılında yüzde 3"ün altına indirme hedefine ulaşma planına bağlı kalmasının kesinlikle hayati önemde olduğunu söyledi.

“Yunan hükümetinin bu amaca ulaşmayı sağlayacak tüm kararları alacağından eminiz ve bunu bekliyoruz” diyen Trichet, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu"nun önceki gün açıkladığı ek kesintilerle ilgili kararın da “doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” ifade etti.

"Komşu"nun planı grev tehdidinde

Yunanistan"ın bütçe açığını kısmak için hazırladığı mali planın Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmasının ardından "Komşu"da grev hazırlıkları hızlandı.

Yunanistan"ın en büyük sendikası bu ay ikinci kitlesel grevi onaylamaya hazırlanıyor. Özel sektörde yaklaşık 2 milyon işçiyi temsil eden GSEE dün Atina"da 24 Şubat"taki yürüyüşü onaylamak için görüşmeler yaptı. Kamu sendikası harcama kesintilerini protesto etmek için 10 Şubat"ta greve gitmeyi planlıyor.

AB, Yunanistan"ın bütçe açığını indirmeyi öngören mali istikrar programını desteklediğini, ancak kamu sektöründe maaşların azaltılması ve kamu maliyesinin düzeltilmesi için ek tedbirler alınması gerektiğini söylemesi Yunanistan"da tepkileri artırdı. Ek tedbirler arasında memur maaşlarının yüzde 3-4 oranlarında düşürülmesi de var.