İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün olaylı geçen 1 Mayıs nedeniyle kentin genel olarak zararının 1 milyar YTL civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Topbaş, Sarıyer-Çayırbaşı tünel yol projesi kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu.

Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatarak, kentte yaşayan herkesin tavrının, bütün olumsuzlukların ve güzelliklerin dünyaya yansıdığını belirtti.

Topbaş, Taksim'in büyük ölçekli toplantıları kaldıramayacak bir bölge olduğunu dile getirerek, oteller bölgesi, kültür, sanat ve eğlence merkezi olan Taksim'de, dün, turizmin ve yaşam alanlarının ciddi anlamda etkilendiğini kaydetti.

Esnafın da çok rahatsız olduğunu belirten Kadir Topbaş, “1 Mayıs nedeniyle İstanbul'un genel olarak zararının 1 milyar YTL civarında olduğu tahmin ediliyor. İstanbulluların, esnafın günlük durgunluğu ve hareketsizliğinin getirdiği yansımalar bunlar. Bu yansımalar vergilere de iş hacmine de intikal edecektir” diye konuştu. Topbaş, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın bulunduğu yerdeki etkinliklerin, o bölgenin durumuna ve güzelliğine uygun olması gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“1 Mayıs bayramı istismar edilmemeli. Bunun gerçek anlamda bir bayrama dönüştürülmesinin sorumluluğu sendikalara, hepimize düşmektedir. Birtakım sıkıntılara fırsat tanımamak görevlerimiz arasındadır. Valilik bu konuda tedbirlerini aldı, tavrını ortaya koydu ve Taksim'in bir miting alanı olmadığını, 500 bin insanı çekemeyeceğini söyledi. Türk-İş bu konuda hassasiyetini gösterdi, diğer sendikalar da zorlamadılar. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum ama bu boyuta da gelmemeliydi.” Kadir Topbaş, 1 Mayıs nedeniyle Taksim'deki bazı MOBESE kameralarının valilikten gelen talep doğrultusunda emniyetin kullanımına verildiğini bildirdi.
AA