Geçmiş yılların Aydın kartpostallarında Aydın"ın trafiğinin ve nüfusunun daha az olduğu, ve trafiğin yoğun olmadığı görülüyor.
İçinde bulunduğumuz çağ, “Teknoloji Çağı” olarak anılırken, Aydın"a ait eski kartpostallar, Aydın"ın ne kadar büyük bir gelişme gösterdiğini, nüfus olarak kalabalıklaştığını ve trafiğin kartpostallardaki zamana göre ne kadar yoğunlaştığını gösteriyor.
Bir kartpostalda, Adnan Menderes Bulvarı"ndan, Ramazan Paşa Camii"sine çıkılan yolda araç trafiğinin günümüzdeki kadar yoğun olmadığı, yol kenarlarına şimdiki park yapılmadığı gözle görülebiliyor.
Adnan Menderes Bulvarı"ndan Hükümet Konağı"na doğru çıkılan bölgeden çekilen bir karpostalın üstündeki fotoğrafta, Bey Cami"nin çevresinde şimdiki gibi çok sayıda ve yüksekçe yapılar ve yeşil alan olmadığı görülüyor.
78 yaşındaki Aydınlı vatandaş Mehmet Aydınlar küçüklüğünden beri Aydın"da yaşadığını belirterek; “Aydın"ın eski zamanlarını hatırladığımda, şimdinin en yoğun Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı"nda bu kadar araç trafiği olmazdı. Bu kadar dur-kalk olmazdı, bu kadar çok sayıda trafik ışığı yoktu. Ancak şimdilerde, Adnan Menderes Bulvarı"nda çift otopark oluyor ve sürücüler otopark ücreti ödüyor. Yaya trafiği de aynı şekilde yoğunlaştı. Artık sokakta yürürken bile rahat yürüyemiyoruz. Eskiden tanıdıklarımızla cadde de, sokakta yürürken karşılaşıp selamlaşırken, şimdi bunu yapamıyoruz” dedi.
SELAYI DAHİ DUYAMIYORUZ
Çağın teknoloji çağı olduğunu ve buna ayak uydurmanın yaşlılar açısından zor olduğunu ifade eden Aydınlar; “Ben cep telefonu, internet kullanmayı bilmiyorum. Bayramlaşmalar bile artık teknoloji yoluyla yapılıyor. Eskiden evimize gelen-giden çok yoğun olurdu. Şimdi ancak, telefon açılıyor. Yaşımız gereği, arkadaşlarımız vefat ediyor. Ancak, şehrin gürültüsünden ve yoğunluğundan okunan selayı dahi duyamıyoruz” diyerek içinde bulunduğumuz teknoloji çağından dert yandı.