Londra'da bugün resmen başlayacak Afganistan konferası öncesi dün Yemen konusunun masaya yatırıldığı belirtilirken, Washington Post gazetesi, 6 hafta önce başlatılan ve 6 yerel El Kaide liderinin öldüğü Yemen'deki gizli operasyonları ABD Başkanı Barack Obama'nın onayladığını yazdı. Obama'nın El Kaide ile mücadele eden Yemen'e askeri ve istihbari destek verdiği belirtildi. Haberde, ABD vatandaşı olan Enver El Aulaki'nin yerel El Kaide liderleriyle görüştüğü tahmin edilen bir kampa yönelik 24 Aralıkta düzenlenen bu operasyonları Obama'nın onayladığı belirtildi.

TAKTİKSEL VE LOJİSTİK YARDIM

Askeri yetkililerin verdiği bilgilere dayanarak verilen haberde, Enver El Aulaki'nin operasyonun hedefi olmadığı ve öldürülmediği, ancak Amerikan ordusunun yakalanacak ya da öldürülecek Amerikan vatandaşları listesinde bulunduğu kaydedildi. Haberde, Amerikalı danışmaların da Yemen'deki baskınlarda görev almadığı, ancak görevlerin planlanması, taktiklerin geliştirilmesi ve silahların sağlanmasına yardımcı olduğu bildirildi. Post, ABD'nin ayrıca, aralarında elektronik ve video izleme, üç boyutlu haritalar ve El Kaide ağının analizlerinin bulunduğu son derece gizli istihbarat bilgilerini Yemen birlikleriyle paylaştığını yazdı. Yemenli bir yetkili de, iki ülkenin El Kaide konusunda kararlı bir işbirliği gösterdiğini, ancak ABD'nin katılımının sınırlı kaldığını savundu.

ASKERLER BİZZAT KATILDI!

Gazeteye göre, ABD askeri ve istihbari birimlerinin Yemen'deki gizli operasyonlara bizzat katıldıkları ifade edildi. Obama tarafından onaylanan operasyonlara görevi teröristlerin izini sürmek ve ortadan kaldırmak olan Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı'na bağlı çok sayıda askerin katıldığı vurgulandı. Habere göre, saldırılarda yer almayan Amerikan birliklerinin Yemen askerlerine istihbarat ve silah sağlama konusunda yardım ettiği de öne sürüldü. Geçtiğimiz haftalarda da ABD'nin Yemen'de operasyon düzenlemek istediği yönünde haberler kamuoyuna yansımış ancak bu yöndeki iddialar ABD ve Yemen tarafından yalanlanmıştı. Uzmanlar, tıpkı Somali gibi kabile yapılanmasının çok güçlü olduğu Yemen'de Salih rejiminin devrilmesi durumunda ülkenin geleceğinin de tıpkı Somali gibi olacağını vurguluyor.

Londra Konferansı Taliban için dönüm noktası mı

İngiltere'nin başkenti Londra bugün Afganistan konferansına ev sahipliği yapıyor. Zirveye katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konferans öncesi Yemen'le ilgili toplantıya da katılması öngörülüyor. Konferansta, silahlı mücadeleyi bırakan Taliban üyelerine para ve iş yardımı teklif eden Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin önerilerinin tartışılması bekleniyor. Bu arada İran, Afganistan konferansına katılmayacağını açıkladı. Taliban ise, konferansın “zaman kaybı olduğunu” belirtti. Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, El Kaide bağlantıları nedeniyle kara listeye alınan 5 Taliban yetkilisini listeden çıkardı.

BAŞBAŞA PROTOKOLÜ GÖRÜŞTÜLER

Afganistan zirvesi için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Görüşmede, Ermenistan ile imzalanan protokollerin gündeme geldiği öğrenildi. İkili görüşmede, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin protokollere ilişkin kararı hakkında istişarelerde bulunuldu. Davutoğlu-Clinton görüşmesinin yaklaşık 15 dakika sürdüğü ifade edildi./yeni şafak