TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı kabul etti.

Görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, "Bilindiği gibi Toptan, Fırat-Kılıçdaroğlu görüşmesine karşı çıkıyor. Bu tartışmanın yapılmaması yönünde sizden bir istekte bulundu mu?" sorusuna, "Meclis Başkanı'nın böyle bir talebi bize yansımadı. Bu noktadan sonra bu görüşmenin iptali söz konusu olamaz" diye konuştu.

CHP lideri, "Meclis Başkanı bu görüşmenin nezaket, Meclis'in saygınlığına duyarlı bir anlayış içinde gerçekleşmesini beklemektedir. Kılıçdaroğlu böyle bir uyarı gerektiren davranış içinde hiçbir zaman olmamıştır. Kibar bir şekilde, belgelere dayalı konuşmuştur. Bu yönde bir uyarı da alınmış değildir" dedi.

Tartışmadan istifa çıkar mı?

Deniz Baykal, RTÜK Başkanı Akman'ın bir an önce görevinden ayrılması gerektiğini savunarak, "Başbakan arkasındaymış, ayrılmayacakmış, böyle bir şey olamaz. Bir an önce ayrılması, kendisi, RTÜK'ün saygınlığı, AKP ve Türkiye için de bir büyük ihtiyaçtır" dedi.

Bir gazetecinin, "Bu tartışmanın ardından istifa bekliyor musunuz?" sorusu üzerine ise Baykal, "Yani, bilemem... Kimse hakkında söz söylemek bana düşmez. Ama ben 14.30'da Kılıçdaroğlu'nun açık, net, dürüst ve nazik bir şekilde Türkiye'de yaşanan yolsuzluklarla ilgili bir tutum ortaya koyacağını biliyorum. Bunun ne gibi depremlere yol açıp açmayacağını bilemem. Biz görevimizi yapacağız" dedi.

Toptan ile görüşmesinde RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın istifa konusunu dile getirdiğini belirten Baykal, "Sayın Toptan, daha önce RTÜK başkanının görevden ayrılması gerektiğini dile getirdi. Bunu desteklediğimi ifade ettim. Yarın Almanya'da bir tutuklama kararı çıkacak olursa ne olacak? Çıkmaması kesin mi? Bu Türkiye'yi ne duruma sokar? Başbakan arkasındaymış, istifa etmeyecekmiş... Böyle bir şey olur mu? Bir an önce ayrılması hem kendisi, hem AKP hem de RTÜK için gereklidir" dedi.

"Kılıçdaroğlu'nu kutlama niyetindeyim"

Bir gazetecinin "Herkes merakla bekliyor bu buluşmayı, siz nerede izleyeceksiniz" sorusuna karşılık Baykal, "Onu kararlaştırmadık. İyi bir televizyon bulmak istiyorum. Meclisteki televizyonlar da pek parlak gözükmüyor. Belki geçici bir çözüm bulunabilir diye umutla birazdan bakacağım. İyi bir televizyon olursa karşısına geçip, Mecliste izlemek istiyorum. Çünkü, çıktıktan sonra sayın Kılıçdaroğlu'nu kutlama niyetindeyim. Partide veya bir başka yerde değil, Mecliste izlemek istiyorum" dedi.

RTÜK Başkanı'nın istifası

Baykal, "RTÜK Başkanı'nın istifasıyla ilgili ya da ayrılmasını sağlama yolunda Başkandan (Köksal Toptan) talebiniz oldu mu?" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Bu konudaki tutumu dolayısıyla değerlendirmemi kendisine ifade ettim. Biliyorsunuz, Sayın Meclis Başkanı, RTÜK Başkanı'nın ayrılması gerektiğini nazik bir şekilde dile getirmişti. Bunu desteklediğimi ifade ettim. Bunu bekliyoruz tabii... Bunun olmaması düşünülemez. Bir ihtimal, yarın, Almanya'da yürüyen yargı süreci içinde bir tutuklama kararı çıkacak olursa, ne olacak? Çıkmayacağına dair bir garanti var mı? Orada bir kooperatif yolsuzluğuyla ilgili çok ciddi bir dava geliyor. O kooperatif davasında, yönetici olarak sorumluları arasında Sayın Zahid Akman da geçebilir. Bununla ilgili bir takım ciddi kararlar alınabilir.

(Bu) Türkiye'yi ne duruma sokar? 'Başbakan arkasındaymış, istifa etmeyecekmiş.' Böyle bir şey olamaz, durum çok açık. Bir an önce ayrılması lazım. Bir an önce ayrılması, kendisi için, RTÜK'ün saygınlığı için, AKP için, Türkiye için bir büyük ihtiyaçtır."

Baykal, Uzlaşma Komisyonu konusundaki anlayışlarını da Toptan'a söylediklerini belirterek, "Bildiğiniz, şu ana kadarki açıklamalarımız doğrultusunda..." dedi.

Vatan