İşte Akıllı Yaşam Dergi'sinin haberi...
 
Sigorta sektörünün duayeni Çetin Alanya artık sektörde değil. Okan Balcı, Mehmet Aydoğdu ve Cahit Nomer ile birlikte Türkiye’de sigortacılık denilince akla gelen 4 isimden biriydi Alanya… Önce İsviçre Sigorta’yı alman Ergo’ya satan Okan Balcı sektörden uzaklaştı. Daha sonra Güneş Sigorta Genel Müdürü iken ayrılan Mehmet Aydoğdu. Her ne kadar Groumapa Sigorta’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapsa da aktif yöneticilik hayatını sonlandırdı. Milli Re’nin genel Müdürü Cahit Nomer ise emekli olarak koltuğu genç bir isme bıraktı. Nomer de tıpkı Aydoğdu gibi yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam ediyor. Ama artık genel müdürlük gibi aktif bir görev üstlenmiyor. 
 
Sigorta sektöründe ‘mahşerin dört atlısı” olarak adlandırılan bu dört isimden sonuncusu olan Çetin Alanya’da siz bu satırları okumaya başladığınızda görevinden ayrılmış olacak. Belki veda mailini almış olacaksınız. Çetin Alanya kuşkusuz sektörde en uzun süre çalışan hatta en uzun süre genel müdürlük yapan yöneticiydi. Dile kolay 36 yıl bu sektörde çalışmak ve yöneticilik yapmak. 
 
Çetin Alanya, sektör çalışanlarının içtenlikle ‘abi’ dediği iki üç yöneticiden biriydi. Sivri dili ile bilinirdi. Doğru bildiğini her ortamda direkt olarak söyler, eleştiri yapmaktan kaçınmazdı. Samimi ve dürüstü… Son dönemlerde iki kez sektörün çatı örgütü TSRŞB Başkanlığı’na aday oldu. Birinde iki oyla diğerinde ise 4 oyla başkanlığı kaçırdı. Son seçimlerde Birlik Başkanı olan Mustafa Su’yu ayağa kalkarak “Hayırlı olsun” diye ilk kutlayan isimdi. 
 
Ama hep küçük şirketlerin büyük yöneticisi oldu. Uzun yıllar Ray Sigorta genel müdürü olarak görev yaptı. Ray Sigorta yabancılara satılınca bir süre dinlendi. Ama durmadı. Dubai şeyhi El Maktum’u ikna edip Türkiye’de bir sigorta şirketi kurdurdu. Kendisi de hem hissedarı hem de kurucu genel müdürü oldu. Tam Dubai Group Sigorta ayağa kalkacak derken, bu kez de Dubai’de kriz patladı…
 
Şimdi Çetin Alanya artık noktayı koydu. Kendi tabiri ile artık sigorta sektöründen uzak duracak. Sadece müşteri olarak sektörle ilgilenecek, sigortalarını zamanında yaptıracak. 
 
Peki Alanya kariyer merdivenlerini nasıl tırmandı. Eskiler biliyordur ama yeniler için bir kez daha aktaralım. Alanya, 1949 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesini 1967 yılında bitirdikten sonra İ.Ü. İktisat Fakültesi İstatistik-Maliye Bölümünden 1971 yılında mezun oldu. ??????
 
Uzmanlık dalı olan reasürans alanındaki 14 yıllık çalışmalarını takiben, 1989 yılından itibaren 16 yıl Yapı Kredi Sigorta'da çalışan Alanya, uzun yıllar Ray Sigorta genel müdürü olarak görev yaptı. Daha sonra da Dubai Group Sigorta’nın kurucu ortağı oldu. Alanya, 36 yıldır sigorta sektöründe bulunuyor. Sigorta ve reasürans konularında çeşitli makalelere ilaveten 1991 yılında Reasürans Notları adlı bir kitap yayınladı. Çok sayıda konferans, panel ve seminerlerde konuşmacı olarak bulundu. 1987’den beri Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı'nda Reasürans dersleri veriyor. Sektörde çalışan 6 binden fazla öğrencisi bulunuyor. 
 
Kısacası Çetin Alanya, sektörünün hem yaş hem kıdem olarak en eski yöneticiydi. Alanya’nın ayrılmasıyla sektörün yönetici profili de değişti. En kıdemli genel müdür sıfatı Axa Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi’ye yaşça en büyük yönetici sıfatı ise Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Giray Velioğlu’na kaldı. 
 
Akıllı YAŞAM Dergisi