Mavi Marmara gemisindeki gönüllülerin yakıları endişe içinde. Sabah erken saatlerden itibaren İHH Derneği"ne
akın eden gemide bulunanların yakınları VATAN"a konuştu..



Mavi Marmara"ya İsrail Deniz Kuvvetleri"nin müdahale etmesinin ardından İnsani Yardım Vakfı"nın (İHH) Fatih"teki merkezinde hareketli saatler yaşandı. Gemide yakınları bulunanlar, vakfın İstanbul Fatih"teki merkezine gelerek Mavi Marmara"dan bilgi almaya çalıştı. İHH Başkan Vekili Yavuz Dede gemilerde insani yardım dışında hiçbir madde bulunmadığını söyleyerek tepki gösterdi: “Gemilerimizde bırakın silahı, ufak bir çakı dahi yok. Ancak bu sabahtan sonra gemilerin kontrolü İsrail"in elindedir ve gemilere silah ya da mühimmat yerleştirebilir.”

Kriz masası kuruldu

İHH tarafından bir de kriz masası oluşturuldu. Kriz Masası yetkililerinden Reşat Başer, saat 08.00"den sonra yardım gemileri ile bağlantılarının kesildiğini belirtti. Gemilerin Hayfa Limanı"na götürüldüğü yönünde kendilerine birtakım kesin olmayan bilgilerin ulaştığını ifade eden Başer, konuyla ilgi çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti. Gemilerle irtibatlarının kesildiğini söyleyen Başer, “Saldırıların ardından vakfımızın internet sitesine de ulaşım engellendi. Bu konuda yoğun bir saldırı oldu. İnternet sitemize ulaşım engellendi” dedi.

"Bir yaralıyı eşime benzettim"

İHH Merkezi"nde çaresizce bekleyen 33 yaşındaki Derya Kılıçlar, endişeliydi: “Eşim Cevdet Kılıçlar Mavi Marmara gemisindeydi. En son Antalya Limanı"ndan hareket etmeden önce kendisiyle görüşmüştüm, çok heyecanlıydı, insani bir yardımın içinde olmanın sevinci vardı. Kendisi, 38 yaşında, İHH Derneği"nin web editörlüğünü yapıyordu. Böyle bir saldırıyı beklemiyordu. Silahsız bir gemide böyle bir saldırıya uğradı. İsrail devletinin bu kadar pervasız olacağını düşünmüyordu. İsrail terörist devlet olduğu bu saldırıyla ispatlamıştır . Televizyon görüntülerinde taşınan bir yaralıyı eşime benzettim. İnşallah yanılıyorumdur, çok endişeliyim. Gece hiç uyumadım. Eşimin hayatından endişe ediyorum.”



Sınıf arkadaşım da Mavi Marmara"da


Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi"nde okuyan bir grup genç kız, saldırıyı protesto için Taksim Meydanı"ndaydı. Grupta yer alan bir genç kız, Saliha isimli sınıf arkadaşlarının da babasıyla birlikte gemide bulunduğunu öğrenince gözyaşlarına boğuldu.



Perişan oldum çok korkuyorum


29 yaşındaki Hayrunnisa Abdurrahman, kötü haberi aldığı andan itibaren ağlıyordu: “Sabah erken saatlerden itibaren buradayım. Biz Doğu Türkistanlıyız. Eşim Abdulahad Abdurrahman gemide. Perişan oldum, çok korkuyorum. Sağlıklı bilgi alamıyoruz. Dışişleri"nden bir açıklama bekliyoruz. Çaresiz dua ediyorum.”

Kocamın çantasında silah değil şeker var

Aynur Hanım"ın eşi Mehmet Ali Akdeniz, Mavi Marmara Gemisi"nde. Haberi öğrenince şoka girmiş: “Ben İsrail"den bir müdahale bekliyordum ama böyle bir zulüm beklemiyordum. Bunu yapmamalıydılar. Çantalarında sadece çocuklara vermek üzere şeker bulunan, bir meyve bıçağı dahi bulunmayan insanlara bu yapılmamalıydı

Vatan