Ilımlı isimlerden Türk ile Tuğluk"a siyasi yasak getirilince “sine-i millet” kararı “şahin” kanadın etkisi ile askıya alındı. Gelişmeleri izlemek için soğukkanlı gidilecek. Diyarbakır"daki Demokratik Toplum Kongresi"nde tüm seçenekler tartışılacak. Parti ve grup kurma seçenekleri gündeme gelecek

DTP, 8 milletvekili için siyasi yasak istenmesi nedeniyle grubun 21"den 13"e düşeceği, Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras katılsa bile Meclis grubu kurulamayacağı öngörüsünden hareketle “sine-i millet” açıklaması yapmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi"nin iki milletvekiline siyasi yasak kararı vermesi ile DTP"nin vekil sayısının sınır rakam olan 19"da kalması DTP"de hesapları alt üst etti.

DTP yetkili kurullarının dün yaptığı toplantıda Ufuk Uras"ın katılımı ile grup kurabilme olanağının ortaya çıkması, DTP"nin sine-i millet kararını askıya almasına neden oldu. Ancak kamuoyuna ilk yapılan açıklama DTP"yi bağladı ve bu kararın, Meclis"ten “fiilen çekilme” olarak uygulanmasına karar verildi. DTP milletvekillerinin pazartesiden itibaren TBMM çalışmalarına katılmaması görüşü ağırlık kazandı.


İstifaların akıbeti

Milletvekilleri, istifa dilekçelerini kapatma kararından önce Genel Başkan Ahmet Türk"e verdi. Ancak dilekçelerin Meclis Başkanlığı"na “hemen” sunulup sunulmayacağı henüz netleşmedi. Kamuoyuna karşı verilen sözün tutulması gerektiği gerekçesiyle dilekçelerin Başkanlığa hemen verilebileceği, buna karşılık “grup kurma” formülünün hayata geçirilmesi için 1-2 ay beklendikten sonra vazgeçilebileceği de belirtiliyor. Dilekçeler hemen verilse bile Genel Kurul oylama ile kabul etmeden önce istifaların geçerlilik kazanmayacağına da dikkat çekiliyor.

DTK formülü devrede

Bu aşamada DTP, Diyarbakır"da nabız tutma kararı aldı ve Demokratik Toplum Kongresi formülü için düğmeye basıldı. Oluşum önerisi Abdullah Öcalan olan DTK, dün Diyarbakır İl Başkanlığı"nda toplandı. DTP milletvekilleri de, bugün kongrenin ikinci gününe katılarak süreci değerlendirecek ve yol haritası belirlenecek. Bu toplantıların periyodik olarak bir süre devam etmesi bekleniyor. DTP milletvekilleri, Diyarbakır merkezli DTK"da doğal delege. Kongrede, “yeni parti kurulması”, “Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında devam edilmesi”, “Uras"ın kurma çalışmalarını sürdürdüğü bölgesel değil ülkesel nitelikteki sol bir yeni partiye katılma” ile “Uras"ın katılımı ile yeniden Meclis grubu oluşturma” seçeneklerini kongrede değerlendirecek. DTP kaynakları bu seçeneklerin değerlendirilmesinin en az bir iki ay gibi bir süre alacağını belirtiyor.

Genel başkan kim olacak?

DTK"daki temasların bir iki ay süreceği yeni parti ile ilgili kararın da bu görüşmelerin sonunda netleşmesi beklenirken, şimdiden yeni genel başkan kim olacak tartışması da başladı. DTP Eş Başkanı sıfatı ile Ahmet Türk"ün yardımcılığını yapan Mardin Milletvekili Emine Ayna"nın kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle genel başkan olmayacağı ifade ediliyor.

Birdal ve Demirtaş öne çıkıyor

Hangi partinin çatısı altında faaliyet gösterileceğine bağlı olarak farklı genel başkan adaylarından söz ediliyor. Genel başkan adayını belirleme sürecinde de parti içindeki şahinlerin etkili olmak isteyeceği bu nedenle sıkıntı yaşanacağına dikkat çekiliyor. Genel başkan adayları arasında Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş ile Siirt Milletvekili Osman Özçelik"in de adı geçiyor. Demirtaş"a şahinlerin sıcak bakmadığı ancak Ahmet Türk çizgisinde siyaset yaptığı için yine kamuoyunda sıcak bakılacağı belirtiliyor. Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal"ın genel başkanlığının da güçlü bir olasılık olduğu ve Kürt kökenli olmayan Birdal"a kamuoyunda sempati duyulduğu belirtiliyor.

Uras"ın partisi olursa

Ufuk Uras"ın kuracağı parti ile yola devam edilmesi durumunda ise Uras"ın genel başkanlığının kabul edileceği ileri sürülüyor.

Öcalan ev hapsine alınsın

DTP"nin geleceğinin tartışılacağı Demokratik Toplum Kongresi, dün Diyarbakır"da olağanüstü toplandı. Kongre sözcüsü Hatip Dicle, “Kapatma kararını tanımıyoruz ve meşru görmüyoruz” dedi. Konuşmasında Öcalan"ın cezaevi koşullarına da değinen Dicle, “Bu halk, önderini oraa nefessiz bırakıp zaman içinde ölmesine asla müsade etmeyecektir. Öcalan konusunda özgürlüğü esas alan, ama başlangıçta bir ev hapsi mümkündür” diye konuştu. - vatan