DTP tarafından, Şemdinli sanıklarının serbest bırakılması, “devlet ve asker içindeki çeteleşmenin önünü kesecek irade ve mekanizmanın halen ortaya çıkmadığını göstermektedir” şeklinde değerlendirildi ve “Bu karar Büyükanıt"ın iyi çocuklarını 'iyi işler' yapmaya teşvik eden bir karardır” denildi.

DTP tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şemdinli İlçesi'nde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen kitapevindeki patlamanın sanığı olarak yargılanan 2 astsubay ve PKK itirafçısının tahliye edilmesi kaygı verici olarak değerlendirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt"ın sanıklar hakkındaki “iyi çocuklar” sözleri hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Genelkurmay Başkanı Büyükanıt"ın savunduğu sanıkların bırakılması, devlet ve asker içindeki çeteleşmenin önünü kesecek bir irade ve mekanizmanın halen ortaya çıkmadığını göstermektedir. 30 yıllık çatışma döneminde ortaya çıkan çeteler, hem devleti çürütmekte, hem halkımızın yaşamını, geleceğimizi tehdit etmektedir. Bu karar, Büyükanıt"ın “Unuttuk, elimizden kaçırdık” dediği demokrasi, insan hakları, barış ve özgürlük gibi değerler için mücadele edenlerin tehdit edilmeye, öldürülmeye devam edeceğini göstermektedir.”

Davanın görülme biçimi, askeri mahkemeye bırakılması ve alınan kararın bir hukuk skandalı olduğu savunularak, şunlar kaydedildi:

“39 yıl hapsi istenen sanıkların askeri mahkeme tarafından bırakılması hiçbir gerekçeyle açıklanamaz. Çeteleşmeyi mahkum etmek yerine destekleyen, önünü açan kararlar vermek, geleceğimizi tehdit eden bu özel savaş örgütlenmelerinden kurtulamayacağımız anlamına geliyor. Hrant Dink, Zirve Yayınevi çalışanlarının katledilmesi gibi olayların örtbas edileceği ve sorumlularının açığa çıkarılmayacağı izlenimi veriyor. Karardan sonra bugün Şemdinli"de üst düzey askeri yetkililerin tanklarla tur atarak kutlama yapmasının suçluların savunulduğunu gösteriyor.”