DTP"nin 1 Eylül Barış Günü nedeniyle Diyarbakır"da düzenlediği mitingdeki konuşmasında Ahmet Türk, PKK"nın ve İmralı"nın müzakerenin parçası olduğunu savunarak, “Biliyoruz ki anahtar orada” dedi. DTP lideri Türk, “Ramazan ayında Rabbim yeter ki barışı sağlasın, isterse ikinci gün canımı alsın diyorum” diye konuştu

DTP tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayasıyla Diyarbakır"daki düzenlenen mitinge, partinin lideri Ahmet Türk"ün mesajları damga vurdu. Türk konuşmasında barış çağrısı yaparak, “Ramazan ayında Rabbim yeter ki barışı sağlasın. İsterse ikinci gün de canımı alsın diyorum” dedi. Konuşmasında, PKK"nın ve İmralı"nın müzakerenin bir parçası olduğunu savunan Türk, şu mesajları verdi: "Anahtar Öcalan"da" “Kürt halkı 30 yıldır büyük acılar çekti. DTP olarak biz Meclis"e girdiğimizden bu yana barış çabalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bunu unutmayın ki barışı gündemden kaldıran Kürtler olmayacak. Ancak DTP"nin katkıları da sınırlıdır ve bir yere kadardır. Çünkü 30 yıldır canını vererek bu sürecin içinde olanların mutlaka müzakerelerin de içinde olması gerekir. Dürüst tavrın gereği budur.” “Sayın Öcalan orada "Barış için katkıya hazırım" diyor. Kimse bu katkıyı göz önünde tutmam diyemez. Biliyoruz ki anahtar orada. Eğer bir gün Öcalan"la görüşülürse, Öcalan"ın da arkadaşlarıyla görüşebilmesi sağlanmalıdır. Bunun doğru kullanılması gerekir. İngiltere"de hükümetle IRA arasındaki diyalogu sağlayan kişiye daha sonra lordluk unvanı verildi. O süreçte hileyle dediler ki, IRA"yı müzakerenin dışına iterseniz bu süreç işlemez. Blair de buna karşılık "Barış için gerekirse şeytanla da görüşürüm" karşılığını verdi.” "Baykal kitap okusun" “DTP üniter yapı içinde çözüm istiyor. Bazıları üniter devletin anlamını bilmiyor. Sayın Baykal da, sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa halkların kardeşliği için pozitif rol oynamalı. Siyaset kurnazlığını bırakıp 5-10 kitap okusun üniter devletin yapısını öğrensin. MHP"yi de zaten biliyoruz.” “Kürt sorununa çözüm aranırken elimizde Musa"nın asası yok. Yere vurup bir günde mucizeler yaratamayız. Kürtler barıştan yana değil dedirtmeyiz. Şunu herkes bilsin ki Kürtler eski Kürtler değildir. Bizim için önemli olan eşitlikçi, cesur ve size layık bir duruş sergilemektir. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar. Biz ölmeye hazırız. Sıtma yerine ölümü yeğleriz diyoruz. Mübarek ramazan ayındayız. Rabbim bu mübarek ayda barışı sağlasın. İsterse ikinci gün de canımı alsın diyorum. Moralinizi bozmayın. Kimse bu süreci engelleyemez.” DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da PKK"nın eylemsizlik kararını uzattığını anımsatarak, “İşte bu tavır hem Türkiye kamuoyuna hem dünyaya kimin barış istediğinin göstergesidir. Ancak bu tür uzatma kararlarını daha ne kadar bekleyeceğiz. Barış güzeldir. Türk halkını Diyarbakır, Hakkâri"ye davet ediyoruz” dedi.

Baydemir ortak anıt önerdi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Kürt ve Türk halklarına seslenerek şöyle konuştu: “Bir Kürt evladı olarak derim ki askere sıkılan kurşun bana da sıkılsın. Ey Türk anaları Kürt analarının yaşadığı acı da bir o kadardır. Gelin bütün askerlerin, polislerin, gerillaların acısını ortaklaştıralım. Çanakkale"de olduğu gibi Ankara ve Diyarbakır"da birlikte yaşam anıtı kuralım.” Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Hatip Dicle ise Kürtlere iki seçenek kaldığını belirterek şunları söyledi: “Ya teslim olacaktı, ya da kimliğin, özgürlüğüm onurumdur diyerek direnecekti. Kürtler ikinci yolu seçti. 29 Mart seçimleri de muhatabı ortaya çıkardı. O da Sayın Öcalan"dır. Hükümetin ve devletin hassasiyetleri olduğunu biliyoruz. Sayın Öcalan ile gizli ve dolaylı bir diyalog geliştirmeden çözüm mümkün değildir. Hem PKK eylemsizlik konumunu uzatmak için tekrar gözden geçirmeli, devlet de operasyonlara son vermeli. Çünkü 4 asker yaşamını yitirdi. O ailelerin acısı Kürt halkının da acısı oldu.”
MİTİNGDEN NOTLAR...

Terör örgütünün pankartı açılıp marşları çalındı - 1 milyon kişinin beklendiği mitinge 100 bine yakın kişi katıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın önceki günkü sözlerine tepki niteliğinde pankartlar göze çarptı.

- Miting platformunun arkasına, ölen askerlerin ve teröristlerin annelerinin kucaklaşmasını temsil eden bir fotoğraf asıldı. Miting alanında ise “Kürt sorunu muhataplarıyla çözülür”, “Kürt sorunu ertelenemez”, “Kürt halkından özür dilensin”, “Silahlar sussun taraflar konuşsun”, “30 yılık savaşta 62 bin 800 kişi yaşamını yitirdi. Bir daha 62 bin 800 kişinin yaşamını yitirmemesi için barış diyoruz” pankartları dikkat çekti.

- Abdullah Öcalan"ın yol haritasının açıklanacağı duyurulan miting, Öcalan"ın avukatlarının yol haritasını alamaması üzerine, daha önceki görüşmelerde söylediği sözlerin okunmasıyla başladı. Ardından DTP Genel Başkanı Türk ile DTP"li milletvekilleri ve belediye başkanları ile Öcalan"ın ablası Fatma Öcalan barış güvercinleri attı.

- Mitingde, 4 bin 500 polis görev yaptı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, telsizle anons yaparak arama noktalarındaki görevlileri vatandaşlara karşı kibar ve saygılı davranmaları konusunda uyardı. Ancak buna rağmen bir kişinin gözaltına alınması tansiyonu yükseltti. Polis ve göstericiler arasında küçük bir gerginlik yaşandıysa da, tertip komitesinin araya girmesi üzerine gerginlik sona erdi.

- Mitinge Öcalan sloganları, posterleri ile PKK marşları damgasını vurdu. Miting alanında bir grup genç yanlarında getirdikleri poşetler içinden çıkardıkları Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamalarını dağıttı. Öcalan posteri ve flamaları sallanırken, çatışmalarda öldürülen teröristler için yazılan Kürtçe türküler eşliğinde halaylar çekildi. Sık sık “Yaşasın başkan Apo”, “Başkansız yaşam olmaz”, “Yaşasın PKK”, “Barış istiyoruz” sloganları atıldı. / milliyet