Bugün İzmir ve Denizli'de yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen DTP'lilere, sokaktaki vatandaşlar da Türk bayrağı açarak ve slogan atarak tepki gösterdi.

Zaman zaman karşılıklı sloganlaşmaya dönüşen olaylarda elektrik yükseldi, emniyet güçleri olayların büyümesini güçlükle engelledi.

Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki şartlarını ve DTP'ye kapatma davasını protesto eden DTP'lilere vatandaşlar da sloganlar atarak karşılık verdi.

İzmir"de yürüyüş yapmak isteyen DTP"liler, izin verilmemesi üzerine parti il binası önünde basın açıklaması ile yetinmek zorunda kaldı. DTP"lilerin eylemine, çevre binalardaki vatandaşlar, Türk bayrakları asarak tepki gösterdi.Anayasa Mahkemesi"nde DPT"ye yönelik kapatma görüşmeleri ve terör örgütü elebaşısının cezasını çektiği İmralı"daki şartlarla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen DTP İzmir İl Örgütü"nün, Basmane"den Konak Meydanı"na yürüyüş için yaptıkları başvuru kabul edilmedi.İzmir Emniyet Müdürlüğü"ne bağlı ekipler, yürüyüş yapma ihtimaline karşı, sabah saatlerinde parti il binasının bulunduğu yolu trafiğe kapatarak, çevrede güvenlik önlemleri aldı. Caddeye girenler üst aramasından geçirilirken, belediye ekipleri de yol kenarlarında bulunan çakıl ve taş parçalarını topladı, polis helikopteri havadan kontrol yaptı.DTP"lilerin il başkanlığı binası önünde toplanmaya başlaması üzerine, çevre binalarda bulunanlar pencerelerine Türk Bayrakları astı.DTP Parti Meclis Üyesi Nizamettin Öztürk, Basmane"den Konak Meydanı"na yürüyüş yapmak istediklerini, parti genel merkezinden gelen karar nedeniyle bu yürüyüşü iptal ettiklerini ve il teşkilatının bulunduğu bina önünde basın açıklaması yapacaklarını bildirdi. Öztürk, çevre binalara asılan Türk Bayrakları"na dikkati çekerek, "Etkinliğimize karşı asılmak istenen bayrakla bizim bir sorunumuzun olmadığını buradan duyurmak istiyoruz. Bu bayrak hepimizin bayrağıdır. Bayrağın kırmızısındaki kanda, Kürtlerin kanının da olduğunu bilmelerini istiyoruz"dedi.DTP İl Başkan Yardımcısı avukat Canan Uçar ise yaptığı basın açıklamasında, "demokratik açılım" projesini gündeme getiren hükümetin son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili tutumunu eleştirdi. DTP"nin Anayasa Mahkemesi"nde kapatılması kararının görüşüldüğünü hatırlatan Uçar, hükümetin konuları tek yanlı çözmeye çalıştığını ve gerilimi artırdığını öne sürdü.Terör örgütü elebaşısının cezasını çektiği İmralı Cezaevi"ndeki şartları eleştiren, son günlerde yaşanan gösterilerin demokratik tepki olduğunu savunan Uçar, hükümetten kendilerini dikkate alması çağrısında bulundu. Terör örgütü elebaşısı lehine slogan atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

DENİZLİ GERİLDİ İKİ GRUP KARŞILIKLI SLOGAN ATTI

DENİZLİ"de DTP İl Teşkilatı"nın, partilerinin kapatılma davasıyla ilgili basın açıklamasına vatandaşlar tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik polisin araya girmesiyle önlenirken, vatandaşlar "Kahrolsun PKK", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" diye slogan attı. DTP"li grup da, "DTP değil silahlar susturulsun" sloganıyla karşılık verdi.Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerindeki il binasında toplanan yaklaşık 60 kişilik DTP"li grup, kapatılma davasıyla ilgili basın açıklaması yapmak için 200 metre ilerideki Delikliçınar Meydanı"na yürümek istedi. Polis buna izin vermeyince DTP"liler il binası önüne yöneldi. Çevrede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, il binası önünde toplanan DTP"liler basın açıklaması için hazırlıklarını tamamladı.DTP İl Başkanı Senay Eker"in okuduğu basın açıklamasıyla birlikte yoldan geçen vatandaşlar da etrafta toplanmaya başladı. Sayıları bir anda 100"e ulaşan vatandaşlar "Kahrolsun PKK", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez", "Ne Mutlu Türküm Diyene" sloganlarıyla DTP"lileri protesto etti. Kalabalık gruptan bir kişi de DTP"lilere "Daha dün 7 şehit verdik. Defolun gidin buradan" diye bağırdı. Bu kalabalığın arasından bazılarının elleriyle "Bozkurt" işareti yaptığı görüldü.

POLİS ENGELLEDİ

DTP"li grup ise protestolara, "DTP değil silahlar susturulsun" diye karşılık verince ortam bir anda elektriklendi. DTP"lilerin üzerine yürümek isteyen vatandaşları polis engelledi. Bazı vatandaşların da ev ve işyerlerinin balkonlarına, pencerelerine Türk bayrağı astığı görüldü.DTP İl Başkanı Senay Eker, “Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan'a gerekli değer verilmelidir. Öcalan, sıradanlaştırılmaya çalışılıyor. AKP, "açılım" diye kendi yolunu açmaya çalışıyor. Apo tecritte tutulurken koşulları daha da kötüleştiriliyor. Böyle açılım olmaz. Açılım olacaksa, önce Kürt halkının liderinin konumunu iyileştireceksin” dedi.Eker'in basın açıklaması biter bitmez, polis DTP'lilerin parti binasına girmesini istedi. Gerginlik büyümeden önlendi.

ŞEMDİNLİ'DE YİNE OLAYLAR ÇIKTI

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını, Diyarbakır'da çıkan olaylar sırasında üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in öldürülmesi ve Şemdinli'deki yasa dışı gösterilerde gözaltına alınan bazı kişilerin tutuklanmasını protesto etmek isteyen PKK yandaşları bugün öğle saatlerinde yine olay çıkardı. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede yollara barikat kurarak ateş yakan göstericelere polis müdahale etti. Göstericiler, kendilerine müdahale eden polisleri taş yağmuruna tuttu.Şemdinli'deki Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan ve çoğu çocuk yaştaki göstericiler, Hükümet Konağı ile İlçe Emniyet Müdürlüğü binasını taşladı. Daha sonra barikat kurararak araç lastiklerini ateşe veren 20-30 kişiden oluşan gruplara, polis müdahale etti. PKK yandaşları polisin müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Polis göstericileri gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalışıyor.

BAŞKALE DE KARIŞTI

VAN"ın Başkale İlçesi"nde PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan"ın cezaevi koşullarını protesto etmek isteyen grup, basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan ve yürümek isteyen gruba polis izin vermeyince, göstericiler polise taşla saldırdı. Polis de göstericilere göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale etti.

Van yolu üzerinde toplanan yaklaşık 1000 kişi, basın açıklamasından sonra oturma eylemi yaptı ve yürümek istedi. Ancak polis yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek toplanan kalabalığa dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Uyarılara rağmen dağılmayan göstericilere polis müdahale etti.

Polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçışan göstericilerle polis arasında kovalamaca oldu. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ilçede olaylar ara sokaklarda sürüyor.

Adana'da 25 DTP"li gözaltında

ADANA"da, aralarında il yöneticilerinin de bulunduğu 25 DTP'li gözaltına alındı.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki cezaevi koşullarının iyileştirilmesi bahanesiyle gösterilerin ardından operasyon düzenleyen polis, kent merkezinde farklı mahallelerdeki evlere operasyon yaptı. Bu operasyonlarda DTP Adana İl Saymanı Erol Demirhan, İl Yönetim Kurulu üyesi Engin Okutucu, partililer ve DTP Gençlik Meclisi üyeleri olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alındı. Polisi taşladıkları, çıkarılan olaylarla halkın huzurunu bozdukları, terör örgütü lehine gösteri yaptıkları ileri sürülen 25 şüpheli sorgularının ardından adliyeye sevk edilecek./milliyet