Uluslararası organ şebekesinin Türkiye ayağı olduğu iddiasıyla İnterpol tarafından aranan Dr. Frankenstein lakaplı Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, dün Kartal"da bir villada yakalandı. Sönmez ilk ifadesinde, İstanbul"a ailesini özlediği ve onları görmek için geldiğini söyledi...

Adı, Türkiye"de yasal olmayan yollarla organ nakli yaptığı için Dr. Frankenstein"a çıkan, Kosova"da illegal bir şekilde organ nakli yaptığı ve bu büyük meblağlar karşılığında aldığı organları yurtdışına çıkardığı iddia edilen Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, İstanbul Kartal"da ele geçirildi. Polisin yaptığı çalışmalar sonrasında yakalanan Sönmez, Vatan Caddesi"nde Mali Şube Müdürlüğü"ne getirildi.

10 gün önce yurda giriş yaptı

Kırmızı bültenle aranmaya başlandığı günden itibaren hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Sönmez, yaklaşık dört aydır Mali Şube ekipleri tarafından aranıyordu. Hakkında çalışma yapan polis ekipleri, Sönmez"in en son 10 gün önce yurda giriş yaptığı belirledi. Bunun üzerine çalışmalarını hızlandıran polis, Dr. Frankestein lakaplı Sönmez"in Kartal Dragos"ta bir villada kaldığını tespit etti.

Ailemi görmeye geldim

Yurtdışındayken rahat saklanamadığını ve ailesini özlediği için yurda geldiği iddia edilen. Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, Dragos"ta saklandığı villaya düzenlenen operasyonla dün yakalandı. Sönmez, bugün Sultanahmet"te bulunan İstanbul Adliyesi"ne sevk edilecek. Mahkemeye çıkması beklenen Sönmez hakkında Kosova"ya iade edilip edilmeyeceği konusunda karar verileceği öğrenildi.

Kosova"da çalışıyordu

Kosova"da Eulex savcılarından Jonathan Ratel, aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez"in de bulunduğu yedi kişi hakkında yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırlamıştı. İddianameye göre, organize suç şebekesinin 2008"de, böbreğine karşılık 20 bin dolar vereceği vaadiyle uçakla Kosova"ya getirdiği kurbanları organlarına karşılık müşterilerinden 80 ila 100 bin dolar para istediği öne sürülmüştü. Bu iddialar Bosna Hersek yönetimine kadar sıçramış ve Bosna başbakanı suçlanmıştı.

SABIKASI ÇOK

Türkiye, Yusuf Erçin Sönmez adını 1997 yılında Uğur Dündar"ın Arena programında, “Yoksulların böbreklerini zenginlere satıyor” iddiasıyla duydu. Erçin 2000 yılına kadar üç kez suç üstü yapılarak gözaltına alındı. 2000 yılında da Kadıköy Vatan Hastanesi"ne operasyon düzenlendi. Sönmez"in ünü Türkiye"yle sınırlı değildi. İddiaya göre uluslararası camiadaki adı, "Yakup" olan Sönmez, yabancı uyruklu işçileri Türkiye"ye getirip organlarını para karşılığı naklediyordu. Sönmez, adı Arena"da duyulduktan tam yedi yıl sonra, yargı önüne çıktı. Sönmez, 27 Nisan 2007"de “Arkadaşımızın organları çalındı” diyerek Kadıköy"de bir özel hastaneyi basıp polisle silahlı çatışmaya giren kişiler sayesinde yakalandı. "İki ay cezaevinde kaldıktan sonra çıkarıldığı ilk duruşmada serbest bırakıldı. En son Bakü"de ortaya çıktı. Haberler üzerine basın toplantısı düzenleyen Nur Hastanesi yetkilileri, Sönmez"in kendileri için çalıştığını doğruladılar ancak hastanenin organ nakli yapma lisansı bulunduğunu ve ortada yasadışı bir durum olmadığını vurguladı.