Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul, gazetecilere yaptığı açıklamada, KKKA hastalığı için mevsim itibariyle riskli döneme girildiğini belirterek, vatandaşların kenelerin görüldüğü alanlarda dikkatli olmaları uyarısında bulundu. 
     Aydın ilinin yapılan araştırmalarla hastalık açısından riskli bölgeler arasında yer aldığının kanıtlandığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul, ''ADÜ Ziraat Fakültesi tarafından Aydın bölgesindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile hayvan ahırlarında yapılan araştırmada, buralardaki kenelerin KKKA hastalığını yayan keneler ile aynı olduğu saptandı'' dedi. 
     Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul, hastalığın Aydın'da yaygın olarak görüldüğünümesine karşın sağlık kuruluşlarına vakit geçirmeden yapılan başvurular sayesinde hafif seyirle atlatılma oranının çok yüksek olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: 
     ''Hastalık belirtileri ateş yükselmesi, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi gibi bulgularla aniden başlayabilir ve hastalarda boğaz ağrısı, aşırı halsizlik, yorgunluk, yaygın kas ve eklem ağrıları ortaya çıkar. Bu yakınmalara ek olarak hastaların en az yarısında bulantı, kusma ve karın ağrısı ile sulu ishal yakınmaları da bu dönem içinde görülmektedir. 
     İlimizdeki olgular dikkate alındığında, yakınmaların başlama süresi ile hastaneye başvuru süresi arasında geçen süre ortalama 3 gün olarak hesaplanmış, en sık başvurunun ise hastaların yakınmalarının başladığı birinci gün olduğu görülmüştür. Hastaların erken dönemde başvurmuş olması ve gerekli destek tedavilerine hemen başlanması ölüm oranın düşük olmasını sağlamış olabilir.'' 
     Hastalıktan korunmada en etkili yolun kenenin aktif olduğu ilkbahardan sonbahara kadar olan dönemde, kenelerin yoğun olduğu alanlardan uzak durmak olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul, vücutta tutunmuş keneye rastlanması halinde, kenenin kesinlikle uzmanlar tarafından parçalanmadan çıkarılması, kimyasal madde kullanılması ve hastalık belirtileri görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmada geç kalınmaması gerektiğini bildirdi.