Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda saat 10'da başlayan kongrede delegeler yerlerini alırken, adayların salona girişi bekleniyor. 

 Salonda çok büyük bir heyecan yok. Birazdan DP lideri Mehmet Ağar salona girerek, son konuşmasını yapacak. Ağar'ın konuşmasıyla birlikte, başkanlık divanı oluşturulacak ve adayların konuşmaları başlayacak.

DİVAN BAŞKANLIĞI İÇİN ORTAK TEKLİF

DP Olağanüstü Kongresi'nde Divan yarışı beklenirken, adayların ortak kararı ile İzmir İl Başkanı Turan Arınç Divan Başkanlığı'na seçildi.

Divan'ın seçilme inden sonra, bir sinevizyon gösterisi yapıldı. DP lideri Mehmet Ağar'ın eski konuşmaları ekrana getirilirken, delegeler tepki gösterdi.

Ve Ağar sinevizyon gösterisinden sonra salona girdi ve direkt salona geçti...

Olağanüstü kongrenin DP'nin zor günleri için ilaç olacağını söyleyen Mehmet Ağar, yarışın adaletle geçmesini istedi ve bütün adaylara başarı diledi:

"22 Temmuz'un hüznü var üzerimizde. Söylediklerimiz doğruydu bunlar anlaşılmadı. Milletin takdiri böyle olmuştur. Millete küsmek bizim eşrefimizde yoktur. Millet ne derse doğrudur. DP'nin bu kongresinde yenilenle ve yenilenle beraber yola çıkarak gerçekleri anlatmaktır."

NE OLDU?

DP lideri Mehmet Ağar, yenilgisinin nedenini Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlayarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Millet tavrını ortaya koymuştur. Şimdi mazaret yok.. Bundan sonra çözüm üretmesi gereken hükümete karşı, çözümleri koyduk ortaya. Biz üzerimize düşeni yaptık, terör meselesiyle ilgili Türkiye'nin meselesi Amerika'da değil, Ankara'da çözülür dedik.. Bunun neresi yanlış.. DP genç ekibiyle bundan sonra dimdik yola devam edecek.. Emanetçilik kavramı üzerinde kimse karalanmasın. Şahsi emanetçilik dönemi bitmiştir. Emenet milletin emanetidir. Haklarımız varsa helal olsun, hakkınız varsa helal edin. Yeniden yeni bir Türkiye, müreffeh Türkiye için Allah hepimizin yardımcısı olsun. Hepiniz Allah'a emanet olun"

ADAYLAR KONUŞUYOR

Divan Başkanlığı için tam 16 kişi genel başkan adayı olduğunu bildiren dilekçeyi verdi. Adaylar 10'ar dakika konuşacak. Kürsüye ilk çıkan aday Gazeteci Nevval Sevindi...

Sevindi Türkiye'nin muhalefetten yoksun olduğunu hatırlattı:

"Bu kongre muhalefetini belirleyecek.. Demokratlar bugün bu süreci iyi değerlendirecektir."

AK Parti'nin merkez sağ olmadığını vurgulayan Sevindi, politik kapkaççılık yüzünden merkez sağın başkasına kaptırıldığını anlattı.. Sevindi, seçim gecesi yeni bir süreç başlatılması gerektiğini belirterek, "Türkiye vizyonsuz politikacılara teslim edilecek kadar kötü bir ülke değil. DP bana kucak açtı, bana sahip çıkan bu partiye saygılarımı gönderiyorum. DP karanlık bir kuyuya atıldı. Karanlıktan nasıl çıkacağız. Benim bir hayalim var, Büyük Türkiye.. Bu DP'nin rüyasıdır.. DP'nin daha güzel günlere ihtiyacı var. Türküm Müslüman'ım, modernim.. Büyük Türkiye rüyası demokrat parti ile gerçekleştirelecektir. Uyanma zamanı, silkinme zamanı kendine gelme zamanı. Bugün yeni şeyler söyleme zamanı. DP yeniden merkezin adresi nasıl olacak.."

ACEMİ BİNİCİLER

Delegelere seslenen Nevval Sevindi, "DP'yi acemi binicilere teslim etmeyin" çağrısında bulundu. DP'nin değişmek zorunda olduğunu vurgulayan Sevindi şöyle devam etti:

-AK Parti merkeze kondu ama o sadece bir gecekondu. Hedefimiz 2009 yerel seçimleri olmalıdır, partimizin kapısını sonuna kadar kadınlara ve gençlere açalım. Büyük politikanın yolu kentlerden geçer. DP merkeze modernyleşmenin yeni adresi olmalı. Biz bunu yaparsak gençler ve kadınlar bu kapıdan girer. Türbanlı türbansız ayırımı yapmadan bütün kadınları kucaklaşmalıyız. DP böyle şahlanacaktır."

SÜLEYMAN SOYLU'YA DESTEK

DP'nin yeniden iktidar olması gerektiğini vurgulayan Nevval Sevindi, "Zaman birleşme zamanıdır.. O yüzden ben Süleyman Soylu ile elele bu seçime giriyorum.. Bu şerefli dava için bu kararımı verdim. Zaman kişisel kavgaların zamanı değil"

SOYLU ÇAĞRI ERHAN'LA KUCAKLAŞTI

Nevval Sevin'nin konuşmasından hemen sonra kongre salonuna adaylardan Süleyman Soylu girdi. Alkışlar ve Hatırla Sevgili şarkısı eşliğinde salona güçlükle girebilen Soylu, tur attıktan sonra, Çağrı Erhan'ın bulunduğu tarafa giderek, başarılar diledi. Çağrı Erhan'ı kucaklayarak, elele delegeleri selamlayan Soylu'nun bu davranışı büyük alkış topladı.

SOYLU KONUŞUYOR

Bir başka aday Aytun Çıray.. O da konuşmasını yaptıktan sonra adaylıktan çekildi.. Çıray, kongreyi demokratik bulmadığı için çekildiğini açıkladı.

Çıray'dan sonra Süleyman Soylu kürsüye geldi...

En güçlü genel başkan adaylarından eski İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajı, parti yönetimine ise sert eleştirilerde bulundu.

DP"lilerin “iktidara ve sevinmeye” susadığını söyleyen Soylu, bir “beyaz yürüyüş” başlatacaklarını ifade etti.

Kongre süreci boyunca 25 bin kilometre yol gittiğini belirten Soylu"nun konuşması, sık sık, “Başbakan Süleyman” “Doğuştan Demokrat” sloganlarıyla kesildi.

22 Temmuz seçimlerinde partinin tabanı ile tavanı arasında iletişim kopukluğu yaşandığını ifade eden Soylu, “Süleyman sandıkta kime oy verdin” şeklinde salonda yükselen eleştirilere de, “Ömrüm boyunca kıratın mührüne bastım” karşılığını verdi.

DP"nin önceki kongrelerinin 30 binlerin katılımıyla gerçekleştiğini hatırlatan Soylu, bugün bu sayının yetersizliğinden yakındı. Soylu, “Tavanı ve tabanı kucaklaştıralım. Bu kopukluğa son verelim” dedi. Soylu, DP"yi yeniden inşa edeceklerini belirtirken, önseçim vb demokratik uygulamaların önünü
açacaklarını kaydetti. Konuşmasında emanetçi tartışmalarına da değinen Soylu, bu tartışmaların kimseye fayda sağlamayacağını belirtti ve “Hepimiz bu milletin adamayız, bugün birleşme zamanıdır. Bugün kongreden birlikte çıkmalıyız” dedi.

ÇAĞRI ERHAN KÜRSÜDE

Soylu'nun konuşmasının ardından Mehmet Ağar'ın desteklediği bir diğer aday Çağrı Erhan kürsüye çıktı...

Erhan delegeleri selamlayarak konuşmasına başladı;