Karadeniz Teknik Üniversitesi Resim Bölümü öğrencilerinin, üniversite harçlarını karşılamak için gerçekleştirdikleri ticaret girişimi, Rize'yi karıştırdı.

Habertürk'ten Mustafa Bayrak'ın haberine göre, yaz etkinlikleri kapsamında oluşturulan fuan alanındaki portatif işyerlerinden kiralayan öğrenciler, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı tarafından "Dövme yaparak, Rizeli gençlere kötü alışkanlıklar kazandırdıkları" gerekçesiyle işyerinden çıkartıldı.

Başkan Bakırcı, "Bizim kültürümüzde dövme yok. Biz onlara gençliği kötü yönde aşılasınlar diye yer vermedik" dedi.

KTÜ öğrencileri ise "Kimseye kötü bişey aşılamadık. Bu işyerini kiralarken dövme, kulak delgisi gibi işler yapacağımızı söylemiştik" diyerek kendilerini savundu.

Yaz aylarında kentte portatif işyerleri oluşturulan fuar alanını öğrenen Karadeniz Teknik Üniversitesi Resim Bölümü öğrencisi Vural Emekçi, birkaç arkadaşı ile birlikte işyerlerini kiraya veren ajansa başvurup, yaklaşık 12 metrekare olan Deniz Caddesi'ndeki dükkanlardan birini kiraladı. İşyerinde, kulak delgisi, karakalem portre resim, küpe, kolye ve dövme gibi konularda faaliyet göstermeye başladı. Kız öğrencilerin de aralarında bulunduğu grup, fuar alanındaki işyerinde kısa zamanda Rizeli gençlerin dikkatini çekti. Dövme yaptırmak isteyen gençlerin sayısı arttıkça, kentin mülki amirlerine şikayet sayısı da artmaya başladı. Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, zabıtalar aracılığıyla gençleri birkaç kez uyararak dövme işinden vazgeçmelerini istedi. İşyerindeki diğer ürünlerden kazanç sağlayamayan gençler, Başkan Bakırcı'nın bu talebine uymayınca, önceki gün fuar alanı zabıtaların baskınına uğradı. İşyerinin kapatıldığını tabliğ eden zabıtalar, gençlerden eşyalarını toplayıp, kenti terk etmelerini istedi. KTÜ öğrencileri de malzemeleri alıp, işyerini kapatarak memleketlerine döndü.

İşyerini kiralayan Vural Emekçi ise kendilerine yöneltilen suçlamaların yersiz olduğunu dile getirerek, "Yaz etkinlikleri kapsamında Rize'de fuar kurulduğunu öğrenince Trabzon'dan geldik ve okul harçlarımızı çıkartmak için dükkân açtık. İşyerimizi açarken dövme yapılacağını biliyorlardı. Ben resim öğretmenliği bölümünde okuyorum. Yaptığımız tabloları satıyorduk ancak bunlarla kirayı bile çıkarmamız mümkün değildi. Dövme konusunda aşırı talep alınca sevinmiştik. Ancak tam işler iyi giderken belediye başkanı sadece bizim işyerimizin kapatılmasını istemiş. Baskı olunca kapatmak zorunda kaldık" dedi.

Başkan Bakırcı: Bize uymaz

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da "Gençliğe örnek olacak işyerleri açılmasına biz de yardımcı oluruz. Ancak bu işyerlerinde uygunsuz halde bayanlar duruyordu. Gençliğimizin çeşitli yerlerine dövmeler yapıyorlardı. Bu ne bizim kültürümüze ne de bizim dinimize uyar. Rize gençliği ve Rize halkı böyle bir şeyi kaldıramaz. Rize'de bunlarla ilgili büyük tepki aldım. Biz dükkanı onlara gençliği kötü yönde aşılasınlar diye vermedik. Hiç kimse Rize'nin gençliğini bozamaz" dedi.